ГоловнаПолітика

Суд визнав незаконним розшук екс-депутата Калетника у справі "про закони 16 січня"

У квітні суд зобов'язав ГБР почати провадження щодо прокурорів, які вели справу.

Суд визнав незаконним розшук екс-депутата Калетника у справі "про закони 16 січня"
Фото: Макс Левин

Генеральна прокуратура України зняла з розшуку Ігоря Калетника - колишнього віце-спікера Верховної Ради, що проходить у справі "законів 16 січня". Про це повідомила адвокат Калетника Ірина Залюбовська на своїй сторінці в Фейсбуці.

"7 травня суд скасував розшук І. Калєтніка, колишнього першого заступника голови ВР. Суд встановив незаконність дій Генеральної прокуратури України та в черговий раз визнав, що кримінальне провадження щодо так званих законів 16 січня є політичним переслідуванням", - написала вона.

Адвокат додала, що місяць тому суд зобов'язав Державне бюро розслідувань розпочати кримінальне провадження щодо прокурорів Генпрокуратури, які здійснювали кримінальне переслідування Ігоря Калетника протягом 5 років.

Нагадаємо, 16 січня 2014 року Верховна Рада в "ручному режимі" прийняла пакет з 11 скандальних законів, який розробили депутати від ПР Володимир Олійник і Вадим Колесніченко. Закони обмежували права і свободи громадян, вводили штрафи і арешти за організацію зборів і мітингів. За фактом прийняття "диктаторських законів" Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за ст. 364 ч. 2 (зловживання владою або службовим становищем) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу. Парламент скасував ці закони через 12 днів після прийняття - 28 січня 2014 року.

Досудове засідання завершилося в липні 2015 року, а про підозру фігурантам справи оголосили в жовтні цього ж року. Серед підозрюваних опинилися Віктор Янукович, 15 колишніх народних депутатів, які були членами лічильної комісії в день голосування законів. Серед них Ігор Калетник, Олександр Єфремов, Володимир Олійник, Сергій Гордієнко, Олександр Стоян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram