ГоловнаПолітика

Україна домагатиметься санкцій проти Росії за "паспортну агресію" Путіна

МЗС назвало нікчемним новий указ про видачу громадянства окремим категоріям українців.

Україна домагатиметься санкцій проти Росії за "паспортну агресію" Путіна
Фото: Макс Требухов

Міністерство закордонних справ України назвало протиправним указ президента РФ Володимира Путіна про розширення категорій громадян України, які можуть претендувати на отримання російського громадянства згідно зі спрощеною процедурою.

"Це ще один факт грубого порушення з боку Російської Федерації норм міжнародного права і державного суверенітету України. Оприлюднений сьогодні указ, як і всі попередні та можливі майбутні нормативно-правові акти РФ, спрямовані на надання громадянам України російського громадянства протиправним способом, були, є і будуть юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків і не визнаватимуться українською стороною", - йдеться в заяві МЗС.

Українські дипломати назвали особливо цинічною задекларовану мету указу - "захист прав і свобод людини і громадянина".

"МЗС України категорично вимагає від російської сторони негайно скасувати всі протиправні рішення з приводу паспортизації громадян України і усунути їх негативні наслідки. Україна залишає за собою право на прийняття ефективних заходів для захисту національної безпеки, законних прав і інтересів українських громадян відповідно до міжнародного права і законодавства України", - йдеться в заяві.

МЗС сподівається, що міжнародні партнери України посилять санкції проти Росії за сьогоднішнє рішення.

"Українська сторона продовжить активну роботу з міжнародними партнерами над посиленням консолідованого санкційного тиску на кремлівський режим. Закордонним дипломатичним установам України доручено невідкладно інформувати іноземні столиці про «паспортну агресію» Російської Федерації", - заявило міністерство.

Російському МЗС вручать ноту протесту.

Нагадаємо, 24 квітня Путін підписав указ, що дозволяє жителям окремих районів Донецької та Луганської областей отримати громадянство РФ за спрощеною процедурою.

1 травня він видав новий указ, що спрощує порядок отримання громадянства РФ для українців, які жили в Криму і на Донбасі до весни 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram