ГоловнаПолітика

Штаб Зеленського представив "військову доктрину"

50% бюджету піде на утримання ЗСУ, 30% - на переозброєння, 20% - на підготовку.

Штаб Зеленського представив "військову доктрину"
Иван Апаршин
Фото: Дарія Давиденко / Апостроф

Команда новообраного президента Володимира Зеленського представила нову "військову доктрину". Цей документ передав радник Зеленського з питань безпеки й оборони Іван Апаршин журналістові  "Нового времени".

У документі підкреслюється, що питання безпеки і оборони - винятково сфера відповідальності президента. Штаб обіцяє керівництво силами оборони відповідно до стандартів, прийнятих державами-членами НАТО.

У команді Зеленського мають намір у найкоротші терміни перевести системи органів військового управління на натовські J-, G-, S-структури, а також розділити посади начальника Генерального штабу і Головнокомандувача Збройних Сил України.

Генштаб ЗСУ відповідатиме за питання планування і стратегічного використання української армії, об'єднаний оперативний штаб - за питання командування ЗСУ і окремими родами військ, застосування сил і військ.

Протистояти супротивникові суверенності України буде "добровільна і мотивована армія", сумісна з арміями країн-членів НАТО. Посилювати цю армію буде резерв постійної готовності.

Також зазначено, що командири й органи управління тактичного і оперативного рівня отримають максимально можливу самостійність в ухваленні рішень про відсіч збройної агресії.

Команда нового президента планує сформувати сучасну систему планування і управління оборонними фінансовими та матеріальними ресурсами, виходячи з нормативних потреб оборони.

Обіцяють вирішити "перезріле" питання позбавлення ЗСУ невластивих функцій, забезпечити відкритість фінансової інформації про функціонування сектору безпеки і оборони і доступ громадськості до контролю ефективності використання бюджету. Відзначають, що 50% фінансового ресурсу буде направлятися на утримання Збройних Сил, 30% - на їх переозброєння, 20% - на підготовку військ і сил.

Держава гарантуватиме гідне забезпечення солдата і під час служби, і під час ветеранства.

Команда обіцяє забезпечувати військовослужбовців службовим житлом, а тих, хто служить понад 20 років, - квартирами через цільові накопичувальні програми, довгострокове та іпотечне кредитування.

"Армія отримає сучасну високотехнологічну зброю. Пріоритет: засоби розвідки, ППО (протиповітряна оборона, - ред.), зв'язок, РЕБ (радіоелектронна боротьба, - ред.)", - сказано у військовій доктрині.

Доктрина говорить про те, що необхідно позбавити ДК "Укроборонпром" функцій формування військово-технічної політики. Слід перевести оборонні закупівлі на електронні майданчики без можливості втручання в процес їх роботи.

Разом з тим функції формування та реалізації військово-промислової політики будуть покладені на новий центральний орган виконавчої влади.

Нагадаємо, у другому турі президентських виборів отримав перемогу шоумен Володимир Зеленський. За результатами електронних протоколів, підрахованих ЦВК, за нього проголосувало 73,22% виборців. За Петра Порошенка - 24,45%.

2,31% бюлетенів визнано недійсними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram