ГоловнаПолітика

Засідання Радбезу ООН щодо України відбудеться 25 квітня

Засідання скликається на вимогу української сторони і буде проходити у відкритому форматі.

Засідання Радбезу ООН щодо України відбудеться 25 квітня
Фото: пресс-служба президента

Екстрена зустріч членів Ради Безпеки ООН щодо України може відбутися 25 квітня в другій половині дня за нью-йоркським часом.

Про це повідомив прес-секретар Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко на своїй сторінці в Facebook.

"Термінове засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку з рішенням Кремля про видачу російських паспортів на Донбасі відбудеться завтра - 25 квітня - о 22:00 год. За київським часом (15:00 год. за НЙ). Засідання скликається на вимогу української сторони і буде проходити у відкритому форматі. Німеччина як голова Ради Безпеки та інші партнери України відгукнулися оперативно", - йдеться в повідомленні.

У коментарі Укрінформу дипломат додав, що рішення РФ про видачу паспортів жителям "ДНР" і "ЛНР" порушує Статут ООН, резолюції РБ 2202 (2015) про прийняття Комплексу заходів з імплементації Мінських домовленостей, за яку голосувала і Росія.

Нагадаємо, 24 квітня 2019 року Президент Росії Володимир Путін підписав указ, що дозволяє жителям окремих районів Донецької та Луганської областей отримати громадянство РФ у спрощеному порядку. Цей порядок полягають в тому, що жителі ОРДЛО звільняються від необхідності здавати обов'язкові іспити і від вимоги про проживання в Росії більш як п'ять років.

Постпредство України при ООН повідомило, що українські дипломати просять скликати засідання Ради безпеки ООН у зв'язку з введенням спрощеного порядку прийому в російське громадянство для жителів окремих районів Донецької та Луганської областей.

"Україна звернулася про скликання засідання Ради безпеки ООН для обговорення зухвалого рішення РФ про видачу російських паспортів на тимчасово окупованій території України", - йдеться в повідомленні.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін звернувся до жителів окупованих територій із закликом не приймати паспортів РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram