ГоловнаПолітика

Судді у справі ПриватБанку попросили захистити їх від Порошенка

Представників ОАСК образила реакція на рішення на користь Коломойського.  

Судді у справі ПриватБанку попросили захистити їх від Порошенка
Фото: Lb.ua

Колегія суддів Окружного адмінсуду Києва, який ухвалив рішення у справі про націоналізацію ПриватБанку, поскаржилася на тиск влади та заявила про необхідність ставити питання про імпічмент президента Петра Порошенка.

Про це йдеться на сайті ОАСК.

Вони просять Генпрокуратуру й Держбюро розслідувань розпочати кримінальне провадження щодо президента Петра Порошенка, міністра юстиції Павла Петренка та голови НБУ Якова Смолія.

"Керівництво держави, коментуючи їхнє рішення про визнання незаконною націоналізацію Приватбанку, зробило заяви, які є прямою загрозою судовій системі України, зазіханням на її незалежність і неупередженість", - йдеться в повідомленні прес-служби суду.

Судді вбачають у діях президента, міністра та голови НБУ ознаки втручання в діяльність суду (ч.2 ст.376 КК), узурпації судової влади (ч.1 ст.109 КК) і незаконного впливу на голову Вищої кваліфкомісії суддів (ч.2 ст .344 КК).

Судді вважають, що виконавча й законодавча влада "повинні уникати критики, яка може підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї". "Їм також слід уникати дій, які можуть поставити під сумнів їхнє бажання виконувати рішення суддів, за винятком випадків, коли вони мають намір подати апеляцію", - йдеться в повідомленні.

У своїх заявах до Вищої ради правосуддя судді просять вжити заходів для їх захисту від дій керівництва держави й поставити перед парламентом питання про ініціювання процедури імпічменту нинішнього президента.

Нагадаємо, Окружний адмінсуд Києва 18 квітня 2019 року за позовом Коломойського визнав націоналізацію банку незаконною. Нацбанк і Мінфін заявили, що подадуть апеляцію після офіційного оприлюднення рішення суду і впевнені у своїй правоті.

Увечері того самого дня Порошенко на засіданні РНБО, підтримавши відповідну пропозицію Петренка, попросив керівництво Генпрокуратури України і Служби безпеки України вивчити можливість притягнення до кримінальної відповідальності суддів Окружного адміністративного суду Києва, який визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Також президент висловлюється за якнайшвидше кваліфікаційне оцінювання суддів Окружного адмінсуду Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram