ГоловнаПолітика

В Україні завершився другий тур президентських виборів (оновлюється)

ЦВК має підбити підсумки щонайпізніше 1 травня.

Фото: EPA/UPG

Фото: прес-служба президента

20:17. Вибори президента України завершено. Володимир Зеленський, згідно з екзит-полами, виграє з великим відривом.

19:56. А ось і атмосфера в штабі Порошенка перед закриттям виборчих дільниць.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

18:54. Тим часом, штаб Зеленського повен журналістів і його соратників/прихильників, повідомляє кореспондент LB.ua.

Фото: Анна Стешенко

Фото: Анна Стешенко

18:43. Завершилося голосування в Австралії - на єдиній у країні дільниці в Канберрі проголосували 99 осіб, повідомляє прес-служба посольства.

"Ділимося з вами результатами голосування українців Австралії. Загалом участь у другому турі виборів президента України взяли 99 осіб. Петра Порошенка підтримали 72. Володимира Зеленського - 26. Один бюлетень визнано недійсним", - ідеться в повідомленні.

17:55. На антарктичній станції "Академік Вернадський" завершилося голосування, яке почалося о 8:00 за місцевим часом і тривало близько години, повідомляється на сайті Міністерства освіти.

"Для голосування у другому турі президентських виборів на станції "Академік Вернадський" було створено спеціальну дільницю. На ньому свій голос змогли віддати всі учасники 24-ї Української антарктичної експедиції - 12 полярників і полярниц. Тобто явка становила 100%". - йдеться в повідомленні.

Головою дільничної комісії був начальник експедиції Ігор Дикий. Протокол з результатами будуть оприлюднені після закінчення голосування в Україні.

16:45. Виборча дільниця в селі Лебединське Волноваського району Донецької області після 16 години розпочала свою роботу, повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ і ЦВК. Зазначається, що дільниця розпочала роботу о 16:25. На ній зареєстровано 680 виборців.

15:53. Біля посольства України у Варшаві вишикувалася черга з охочих проголосувати, повідомили в Міністерстві внутрішніх справ.

15:39. У США почалися вибори президента України. Зараз там 8:39 ранку.

15:05. Явка станом на 15:00 становила 47,87%, повідомили в Центральній виборчій комісії.

Черга на спеціальній виборчій дільниці в м. Попасна Луганської області, Україна, 21 квітня 2019 року
Фото: EPA/UPG
Черга на спеціальній виборчій дільниці в м. Попасна Луганської області, Україна, 21 квітня 2019 року

14:44. Володимиру Зеленському співробітники поліції вручили адмінпротокол за порушення таємниці голосування. Про це повідомив спікер його штабу Дмитро Разумков у фейсбуці.

"Новий президент - нові правила. Всі повинні жити за законом! Зеленському вручають протокол про адміністративне порушення за те, що показав бюлетень", - написав Разумков.

Фото: facebook/Разумков

14:32. Станом на 14:00 у поліції зафіксовано 532 порушення на виборах. Про це заявив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко. За його словами, активність за повідомленнями виборців про порушення, у порівнянні з першим туром виборів, майже однакова.

У ЦВК кажуть, що ці порушення на результати виборів не вплинуть.

Фото: EPA/UPG

14:27. "Опора" заявляє про 25,7% явку на виборах станом на 12:00.

"Можу вам оприлюднити свіжі дані щодо явки на 12:00. В межах усієї України - 25,7%, помилка вибірки для регіональної – 1,4%, і ми можемо говорити пропорційно за окремими регіонами, що станом на 12:00, за даними паралельного підрахунку, явка в центрі України становить 26,7%, на сході - 29,7%, на півдні - 28,2%, на західній Україні - 18,4%", - сказала голова правління громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська на прес-конференції у неділю в Києві.

14:24. Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк заявив, що поліція вивчить факт демонстрації Володимиром Зеленським заповненого бюлетеня перед тим, як кинути його в урну.

Фото: EPA/UPG

Демонстрація бюлетеня є порушенням законодавства.

14:14. У селі Олександрівка під Одесою в комунальному закладі "Одеська обласна психіатрична лікарня №2" спостерігачі "Опори" зафіксували ознаки примусового голосування.

Виборці, які виходили з кабінок для голосування, повідомляли медичній сестрі, яка приводила їх до приміщення для голосування, про те, що вони поставили позначку "у першому рядку виборчого бюлетеня". Щонайменше двоє виборців повідомили такі дані медсестрі. За цим фактом складено акт про порушення. Співробітники поліції, які охороняють приміщення виборчої дільниці, викликали на місце події слідчо-оперативну групу.

13:46. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман голосував у Вінниці.

"Не змінюючи традиції, проголосували сьогодні на виборах президента. Хочу ще раз наголосити, що для нас величезне надбання - це вільний демократичний вибір", - сказав прем'єр-міністр, висловивши сподівання на проведення виборів на високому рівні.

"Всі українці обирають майбутнє. Я можу тільки побажати, щоб це майбутнє було щасливим, успішним і щоб надія кожного здійснилася", - сказав Гройсман.

13:39. ЦВК порівняла явку виборців у першому та другому турі станом на 11:00 - у другому вона вища майже на 2%. 31 березня до цього часу проголосували 16,65%, 21 квітня - 18,06%.

Фото: rbc.ua

13:37. В Австралії завершилося голосування на виборах - виборчі дільниці закрилися о 13:00.

13:20. На виборах президента України проголосував другий президент України Леонід Кучма з дружиною. Про це повідомила його прес-секретар Дарка Оліфер у фейсбуці.

Фото: facebook/Дарка Олифер

"Згадуючи попередні роки і те, що дістанеться з завтрашнього дня, після інавгурації, новому президенту, то мені його трохи навіть шкода. Добре розумієте: війна, якої не видно кінця, розділена Україна, економіка на межі дефолту", - сказав Кучма.

Фото: facebook|Дарка олифер

Він побажав, щоб майбутній президент дотримувався своїх обіцянок і не "зійшов зі шляху".

"Бути чесним і порядним перед людьми - це буде головним для того, щоб за ним пішли люди. Тому що якщо буде довіра до нього, то і справи будуть вирішувати не так, як вони вирішувалися до сьогодні", - зазначив Кучма.

13:15. Вибори в прифронтовій Мар'їнці проходять за низької явки - до 20% станом на 12:00, повідомляє РБК-Україна.

При цьому з боку окупованого Донецька чутно вибухи і автоматну стрілянину.

12:47. Народний депутат Олег Ляшко вирушив святити вербу. У коментарі "Чесно" заявив, що голосувати не піде.

12:40. У Кривому Розі жінка в стані алкогольного сп'яніння з'їла свій бюлетень. Шматочок встигли вихопити, написала голова ОВК Інна Іванченко у Фейсбуці.

Фото: Facebook/Інна Іванченко

12:31. Чинний президент, кандидат у президенти Петро Порошенко з дружиною також проголосували в Будинку офіцерів.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

12:28. У правоохоронні органи станом на 12:00 надійшла 281 заява про порушення, пов'язані з виборчим процесом. Про це повідомив Зорян Шкіряк, член координаційного штабу із забезпечення правопорядку на виборах.

12:19. Кількість виборців у Туреччині, порівняно з першим туром, зросла на 43%. Про це повідомив посол України в Туреччині Андрій Сибіга. Також він повідомив, що дільниці розпочали свою роботу вчасно і працюють у штатному режимі.

12:10. Свій голос вже встигла віддати і в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Про голосування вона відзвітувала в твіттері.

Фото: facebook/Уляна Супрун

"Хто рано встає - той голосує без черг. Всім сьогодні хочу побажати виконати свій громадянський обов'язок і зробити відповідальний вибір. Спасибі всім, хто забезпечує чесні, прозорі і демократичні вибори", - написала Супрун.

12:05. Кількість порушень зросла до 180, констатують у поліції. Явка - майже до 18% (за даними з 91 округу), кажуть у ЦВК.

Фото: EPA/UPG

11:50. Свій голос "за Україну" віддав спікер Верховної Ради Андрій Парубій. Перед тим як отримати бюлетень, він вистояв чергу в столичному Будинку офіцерів.

Фото: пресс-служба президента

Фото: пресс-служба президента

"Від кожного голосу, від кожного бюлетеня залежить доля наших дітей та України. Ми сьогодні захищаємо євроатлантичний вибір, тому дуже важливо прийти у цей день і виконати свій громадянський обов'язок", - сказав він.

11:32. Явка станом на 11 ранку становить 14%.

Дані про активність виборців надійшли з 10 округів у Донецькій, Луганській, Харківській, Львівській, Дніпропетровській областях та Києві. Загальна кількість територіальних виборчих округів 199.

До списків виборців у другому турі включено 29 млн 622 тис. осіб, для голосування за межами виборчих дільниць зареєстровано 682,8 тис. виборців.

Фото: EPA/UPG

11:26. "Опора" зафіксувала видавання бюлетенів без паспортів людям похилого віку на ВД №050683, що в селі Жеребилівка Могилів-Подільського району Вінницької області.

11:22. Кандидат у президенти Володимир Зеленський проголосував у другому турі виборів на виборчій дільниці на вулиці Героїв Сталінграда в Оболонському районі Києва.

Фото: EPA/UPG

"Гарний був ранок. Діти, яєшня, кава і для настрою дружина мені ще включила Емінема", - розповів він журналістам на дільниці.

Фото: EPA/UPG

11:18. Поліція зафіксувала 152 порушення виборчого законодавства: незаконна агітація, є факти винесення бюлетенів і їх фотографування.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

11:15. У Тернопільській області біля виборчої дільниці померла людина, повідомила поліція.

11:10. Комітет виборців України фіксує зниження кількості спостерігачів на дільницях, порівняно з першим туром. При тому, що офіційно зареєстровано понад 83 тисячі спостерігачів (понад 6 тисяч від кандидатів у президенти), на дільницях працюють набагато менше осіб, а в деяких - всього 1-2 особи, йдеться в повідомленні КВУ у Фейсбуці.

Фото: EPA/UPG

10:50. Порядок і безпеку на виборчих дільницях забезпечують понад 133 тисячі правоохоронців. Про це заявив перший заступник міністра МВС Сергій Яровий. З них - 72,4 тисячі поліцейських, 7,5 тисячі військовослужбовців Нацгвардії, 39 тисяч рятувальників і понад 8 тисяч прикордонників.

Фото: npu.gov.ua

Правоохоронці несуть службу у складі нарядів, слідчо-оперативних груп та груп діалогу. Крім того, вони охороняють правопорядок в місцях розташування виборчих дільниць і готові до вирішення завдань, що виникають раптово.

10:47. Спостерігачі "Опори" зафіксували передавання на спеціальні виборчі дільниці в Дніпропетровській області втричі більше бюлетенів. Про це повідомив координатор громадського спостереження "Опори" за виборами в Дніпропетровській області Вадим Головченко.

"Ці факти виявлені у виборчих округах 34, 37, 40 і 28. Порушена стаття 71, частина 7 Закону України про вибори Президента України, яка передбачає перевищення виготовлення бюлетенів на 0,5%", - зазначив Головченко.

У прес-службі "Опори" в Дніпропетровській області уточнили, що перевищено кількість бюлетенів, зокрема на ДВК 120712 (Державна установа "Жовтоводська виправна колонія (№26)"). Кількість бюлетенів майже втричі перевищує кількість зазначених виборців. На ДВК 120480 (Державна установа "П'ятихатська виправна колонія (№122)") і на ДВК 121443 (Державна установа "Дніпровська виправна колонія (№89)") - бюлетенів більш ніж удвічі більше.

10:40. На виборах президента України проголосував патріарх Філарет. Він побажав учасникам комісії сил у роботі.

Фото: facebook

10:34. В Австралії проголосували 86 українців, про це заявила голова виборчої комісії України в Австралії Неля Бабинець. Виборча дільниця розташована в місті Канберра на території посольства України - деяким охочим голосувати довелося долати по 1500 км, щоб дістатися до дільниці.

Фото: посольство України в Австралії

10:25.  Національна поліція констатує, що в Україні не відкрилася тільки одна виборча дільниця - в с. Лебединське на лінії розмежування (Донецька область). Про це повідомив на брифінгу глава Нацполіції Сергій Князєв. На цій дільниці зареєстровано 680 виборців.

10:17. "Опора" повідомила про перші порушення.

На трьох виборчих дільницях Хмельницької області встановлена всього одна стаціонарна виборча урна.

На Волині низка виборчих дільниць отримали менше бюлетенів, ніж виборців у списку (на 1-13 бюлетенів). У двох виборчих округах у день тиші і станом на 7:15 дня голосування виявлені матеріали з ознаками прихованої агітації, а також агітацію проти кандидатів у президенти.

У Чернівцях дільниця №730513 відкрилася із запізненням. Як повідомив голова ОВК у 201 окрузі, члени цієї дільничної комісії скаржилися, що голова комісії на засідання "приходить напідпитку, тому його замінили".

У місті Комарно Львівської області зафіксували спробу видачі бюлетеня виборцю, який не мав зі собою паспорта. Порушенню вдалося запобігти.

У місті Нікополь Дніпропетровської області "людина в неадекватному стані повідомила про замінування дільниці". Інформація про вибухівку не підтвердилася - "як виявилося, це був невдалий жарт".

09:55. У Празі з охочих проголосувати вишикувалася черга ще за півгодини до відкриття дільниці. Про це в твіттері повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Фото: twitter/YPerebyinis

09:50. Громадянська мережа "Опора" заявила, що її спостерігача не пустили на ранкове засідання дільничної виборчої комісії в Яготині Київської області, оскільки у того було посвідчення старого зразка. В організації вважають такі дії незаконними, оскільки вибори є повторними. Спостерігача пустили після дзвінка голові окружної комісії, але він пропустив відкриття сейфа і підрахунок бюлетенів.

09:25. Голова ЦВК Тетяна Сліпачук повідомила у фейбуці, що всі 30 тисяч виборчих дільниць отримали бюлетені для голосування вчасно і в повному обсязі.

Сьогодні, 21 квітня, о 08:00 в Україні почалося голосування у другому турі виборів президента. Голосування триватиме до 20:00.

У виборчий бюлетень включено двох кандидатів: актора Володимира Зеленського і чинного президента Петра Порошенка.

Результати голосування розраховуються від кількості чинних бюлетенів, відповідно, бюлетені без позначок, з декількома позначками чи навмисно зіпсовані не вплинуть на підсумок виборів.

Центральна виборча комісія зобов'язана встановити результати виборів щонайпізніше 1 травня, інавгурація обраного Президента має відбутися щонайпізніше 31 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram