ГоловнаПолітика

Суд скасував розшук і заочний арешт Шарія і відмовився ініціювати екстрадицію

Справу направлено на додаткове розслідування в прокуратуру.

Суд скасував розшук і заочний арешт Шарія і відмовився ініціювати екстрадицію
Анатолий Шарий
Фото: RusNext.ru

Шевченківський районний суд Києва відмовився ініціювати екстрадицію, скасував розшук і заочний арешт відеоблогера Анатолія Шарія і повернув його справу на додаткове розслідування в прокуратуру.

Про це повідомляють "Українськi Новини" з посиланням на матеріали суду.

Відзначають, що в квітні суд розглянув справу, відкриту проти Шарія за фактом застосування ним вогнепальної зброї під час конфлікту з відвідувачем у ресторані "MacDonalds" у Києві в травні 2011 року. Шарію було висунуто звинувачення в грубому порушенні громадського порядку з мотивів відвертої неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю та винятковим цинізмом із застосуванням вогнепальної зброї (ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу).

Вказана кримінальна справа надійшла до суду 13 липня 2011 року, але в лютому 2012 року її призупинили в зв'язку з оголошенням Шарія в розшук. Окрім того, в 2012 році суд заочно застосував до нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

У липні 2013 року Міністерство безпеки і юстиції Нідерландів поінформувало Україну, що Шарій отримав статус біженця і не може бути виданий Україні відповідно до Женевської конвенції 1951 року і Директиви Євросоюзу.

Крім того, з 27 лютого 2014 року Інтерпол припинив міжнародний розшук Шарія.

У травні 2014 року стало відомо, що він також отримав статус політичного біженця в Литві.

Нагадаємо, колишній український журналіст Шарій зараз веде відеоблог і пише статті, в яких нібито викриває українську владу.

У 2012 році Анатолій Шарій стверджував литовській владі, що його переслідують з боку проросійського режиму президента Віктора Януковича. Нібито він проводив розслідування про участь держустанов у наркобізнесі, тому проти нього було сфальсифіковано справи. У лютому 2015 року в Департаменті міграції Литви заявили, що Шарія можуть позбавити політичного притулку в цій країні, оскільки після перемоги Майдану Віктор Янукович утік до Росії. Це може означати, що зникли обставини, через які Шарію був необхідний притулок.

У 2017 році співробітники Служби безпеки провели виховну бесіду з помічницею Шарія, яка за гонорари знімала сюжети для дискредитації України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram