ГоловнаПолітика

Кремль готується спростити видачу російських паспортів жителям "Д/ЛНР" після виборів в Україні

Основними умовами зміни громадянства будуть наявність паспортів "ЛНР" і "ДНР" і здача українського паспорта.

Кремль готується спростити видачу російських паспортів жителям "Д/ЛНР" після виборів в Україні
Фото: omskregion.info

Після другого туру президентських виборів в Україні Росія може ввести спрощений порядок надання громадянства українцям, які проживають на території самопроголошених Луганської і Донецької "народних республік".

Такий сценарій розглядають у Кремлі, проект відповідного указу президента Володимира Путіна вже підготовлено, повідомляє РБК з посиланням на джерело, близьке до адміністрації Путіна.

Очікується, що, згідно з президентським указом, жителі "ДНР" і "ЛНР" зможуть отримати російські паспорти за спрощеною процедурою - без обов'язкових іспитів і дотримання вимоги про проживання в Росії більш ніж п'ять років.

Близьке до керівництва "ДНР" джерело підтвердило, що йдеться про спрощену процедуру видачі російських паспортів жителям самопроголошених республік. За його інформацією, основними умовами зміни громадянства будуть наявність паспортів "ЛНР" і "ДНР" і здача українського паспорта.

"Силовикам зможуть видати на місці, цивільним треба буде виїжджати в Ростовську область (Матвіїв Курган), - розповів співрозмовник агентства. - В бюджетних установах збирають інформацію про те, у кого є паспорт "ДНР", а в кого немає".

За інформацією "МВС" "ДНР", на початок 2018 року, понад 150 тис. жителів "республіки" отримали її паспорти. В "МВС" "ЛНР" на кінець 2017 року говорили про видачу 100 тис. "паспортів". Чисельність населення обох республік, згідно з офіційною статистикою, становить 3,7 млн осіб.

Закон, що надає президентові Путіну повноваження вирішувати, хто може отримати російське громадянство за спрощеною схемою, набув чинності наприкінці березня. Джерела РБК кажуть, що новий президентський указ потрібен для конкретизації осіб, які зможуть отримати громадянство за спрощеною процедурою в "ДНР" і "ЛНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram