ГоловнаПолітика

ДБР взялося за забудову скандально відомого Аднана Ківана в Києві

"Кадорр-Київ Плюс" будує житловий комплекс на ділянці 0,31 га без правовстановлюючих документів і без відповідного дозволу ДАБІ.

Державне бюро розслідувань з лютого розслідує провадження про службову недбалість щодо незаконної забудови фірмою "Кадорр-Київ Плюс" ділянки по вулиці Жилянській, 68 у Києві.

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на постанову Печерського райсуду Києва від 11 березня.

Слідчі ДБР встановили, що ТОВ "Кадорр-Київ Плюс" будує житловий комплекс на ділянці 0,31 га без правовстановлюючих документів і без відповідного дозволу Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ).

Крім того, у 2017 і 2018 роках Мінкультури видало два приписи про призупинення земляних і будь-яких будівельних робіт на зазначеному об'єкті, адже воно не погодило ніяких історико-містобудівних обґрунтувань, проектів будівництв, реконструкцій, і не надавало дозволів на проведення робіт на Жилянській, 68.

Як встановило слідство, ще в 2008 році нежитлові приміщення площею 2570,4 кв. м в літ. "А", "Б" по вул. Жилянській, 68 перейшли в приватну власність ТОВ "Сікс Старс Холдинг".

Фото: nashigroshi.org

У 2010 році фірма отримала містобудівні умови й обмеження (МУО) забудови ділянки за цією адресою - для будівництва офісної будівлі з підземним паркінгом.

У 2011 році ДАБІ зареєструвала декларацію про початок будівельних робіт, яку в липні 2016-го - скасувала.

У липні 2016 року приміщення у "Сікс Старс Холдинг" викупила фірма "Кадорр-Київ Плюс", яка вже в листопаді того ж року отримала дозвіл ДАБІ на виконання будівельних робіт на будівництво офісного центру.

На початку 2018 року столична ДАБІ провела позапланову перевірку забудови і встановила порушення: ділянка, відповідно до Генплану, належить до території житлової малоповерхової і середньоповерхової забудови, а фірма планує будувати офісний центр. Невідомо, як чиновники у 2010 році могли видати такі вихідні дані забудовнику.

ДАБІ винесла постанову про скасування МУО 2010 року, а також анулювала дозвіл на виконання будівельних робіт на Жилянській, 68. ТОВ "Кадорр-Київ Плюс" оскаржило ці рішення - і всі суди стали на бік забудовника.

Тим часом слідчі виявили, що "Kadorr Group" продає апартаменти в житловому комплексі "Тридцять восьма перлина" (мається на увазі 356 квартир площею від 38 до 120 кв. м). Тобто ТОВ "Кадорр-Київ Плюс" будує житло, на що ДАБІ дозволу не давала.

Крім того, ділянка на Жилянській, 68 є комунальною власністю і з 2010 року перебуває в оренді ТОВ "Сікс Старс Холдинг". У 2016 році ця фірма передала ділянку в суборенду "Каддор-Київ Плюс" без узгодження з Київрадою, що суперечить договору оренди.

Свої дії фірми намагалися узаконити через суди - суди перших двох інстанцій визнали угоду фірм про суборенду укладеною, а Верховний Суд ці рішення скасував і в задоволенні позову фірмам відмовив. Отже, ділянки в суборенді "Кадорр-Київ Плюс" поки що немає.

У лютому 2019 року посадові особи Департаменту земельних ресурсів КМДА обстежили ділянку і виявили, що вона обгороджена і там ведуть будівництво.

Суд дав слідчим ДБР доступ до документів, які стосуються ділянки та об'єкта будівництва на Жилянській, 68 і є в розпорядженні Головного управління Держгеокадастру в Київській області та Міністерства культури.

З постанов стало відомо, що Голосіївське управління поліції Києва з липня 2017 року розслідує порушення вимог земельного та містобудівного законодавства посадовими особами ТОВ "Кадорр-Київ Плюс" під час ведення будівельних робіт на Жилянській, 68 (ч. 1 ст. 364, ст. 356, ч. 1 ст. 298 КК). У рамках цього провадження 03.08.2018 суд наклав арешт на ділянку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram