ГоловнаПолітика

У Кіровоградській і Закарпатській областях не вистачає понад 4 тис. членів дільничних виборчих комісій

Більшість членів не подав штаб кандидата Порошенка.

У Кіровоградській і Закарпатській областях не вистачає понад 4 тис. членів дільничних виборчих комісій
Фото: Блок Петра Порошенка

У Кіровоградській і Закарпатській областях не вистачає понад чотири тисячі членів дільничних виборчих комісій. ро це повідомляють спостерігачі громадянської мережі «ОПОРА».

Так, в Кіровоградській області кандидатів у члени ДВК не вистачає у всіх п'яти округах.

"Кожен з кандидатів у Президенти України повинен був забезпечити членами ДВК для великих виборчих дільниць - по вісім осіб, для середніх виборчих дільниць - по сім осіб, для малих виборчих дільниць - по шість осіб", - йдеться в повідомленні.

Кандидат в президенти Володимир Зеленський на більшості дільниць вніс достатню кількість кандидатур. Кандидат в президенти Петро Порошенко вніс всього по 2-3 кандидатури в члени ДВК замість передбачених законом 6-8.

"При нестачі членів ДВК від кандидатів, комісія формує склад ДВК за поданням голови відповідної виборчої комісії на підставі пропозицій членів ОВК. У цій ситуації це буде складно зробити через стислі терміни і масштаби «недостачі» - до 4 тисяч осіб. Відповідно, формування ДВК у визначений законом термін, до 15 квітня включно - може бути ускладнене", - пояснила координатор "ОПОРИ" Зоя Лебідь.

Найбільша нестача в Кіровоградській області в ТВО №100 (центр - м.Бобринець). Тут комісія повинна знайти і оформити шляхом подання 1008 осіб.

На Закарпатті членів ДВК бракує в усіх шести округах. Проблема з браком людей виникла як від штабу Зеленського, так і від штабу Порошенка.

Тим часом Петро Порошенко під час спілкування з журналістами на НСК "Олімпійський" запевнив, що ситуація з нестачею членів ДВК не призведе до зриву виборів.

"Не можна на сьогодні ніякими кроками і ніякими технологіями зірвати кворум і зірвати голосування. Це ні в кого не вийде. Тому що законодавство передбачає, що не дай бог у комісії немає кворуму, окружна комісія відразу приймає рішення, змінює кворум і комісія продовжує працювати", - висловив упевненість глава держави.

Порошенко назвав себе найзацікавленішою особою в проведенні чесних виборів і закликав не шукати теорії змови.

Він сказав, що попросить спікера свого штабу більш детально розповісти про ситуацію з ДВК на прес-брифінгу в понеділок.

Відповідно до закону «Про вибори Президента України», формування складу дільничних виборчих комісій має відбутися не пізніше ніж за п'ять днів до дня повторного голосування. Також ДВК повинна повідомити виборців про час і місце голосування не пізніш як за сім днів до дня повторного голосування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram