ГоловнаПолітика

НАБУ заборонили згадувати прізвище Гладковського в справі про розкрадання в оборонпромі

У Бюро стверджують, що саме САП саботує розслідування.

НАБУ заборонили згадувати прізвище Гладковського в справі про розкрадання в оборонпромі
Олег Гладковский
Фото: Zik

Спеціалізована антикорупційна прокуратура заборонила Національному антикорупційному бюро згадувати прізвище колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського в матеріалах справи про розкрадання держкоштів в оборонній сфері.

Про це повідомила прес-служба НАБУ у Фейсбуці.

НАБУ запевняє, що саме САП саботує розслідування справи.

"Процесуальними керівниками в кримінальному провадженні, відкритому за публікаціями BIHUS.info, не надано жодної вказівки, крім однієї - в усній формі: не згадувати в клопотаннях детективів, які скеровують у суд, прізвища Гладковського О.В. та інших осіб, опублікованих в журналістському розслідуванні", - наголошено в повідомленні.

Бюро вважає, що це кримінальне провадження використовується для тиску на детективів НАБУ.

НАБУ заявляє, що ініціювало витребування в Генпрокуратури кримінального провадження, яке містить листування фігурантів справи, оприлюднене у ЗМІ. САП мала узгодити це звернення НАБУ.

Однак САП майже місяць ігнорувала цю ініціативу, ніяк це не пояснюючи. Тож Бюро так і не отримало для дослідження листування фігурантів справи.

У той самий час детективи офіційно звертаються в Головну військову прокуратуру для надання можливості ознайомитися з матеріалами кримінального провадження.

У відповідь процесуальні керівники Військової прокуратури надають доступ детективам, але тільки в частині матеріалів справи - на 300 аркушах, які не містять листування між Андрієм Жуковим, Віталієм Рогозою і іншими можливими фігурантами кримінального провадження.

НАБУ запевняє, що прокурори САП постійно затягують терміни узгодження клопотання про виїмку речей і документів, що мають значення для розслідування.

Раніше САП звинуватила НАБУ у свідомому затягуванні розслідування справ про розкрадання в оборонній сфері.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2019 року навколо "Укроборонпрому" спалахнув скандал у зв'язку з журналістським розслідуванням про корупцію в оборонній сфері. Журналісти Bihus.info повідомили, що державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якості не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний брухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування ґрунтується на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело 2018 року. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один з фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але, незважаючи на це, його батька Олега Гладковського звільнили з посади першого заступника секретаря РНБО. Також "Укроборонпром" відсторонив директора Харківського конструкторського бюро машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича і директора державного підприємства "Ізюмський приладобудівний завод" Сергія Філоненка.

"Укроборонпром" створили у грудні 2010 року, до його складу входять понад 130 підприємств військово-промислового комплексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram