ГоловнаПолітика

Порошенко закликав не руйнувати Нормандський формат

"Коли хтось пропонує зараз Будапештський формат, мені не зрозуміло, що це таке".

Президент Петро Порошенко вважає неприпустимим руйнувати Нормандський формат (Україна, Франція, Німеччина, Росія) мирного врегулювання на Донбасі.

Про це він сказав на Київському безпековому форумі.

"Якщо хтось хоче робити будапештські, або американські, або будь-які інші формати... не руйнуйте некомпетентністю те, що було напрацьовано за останні п'ять років. Тому що мова йде про Україну, велику європейську 45-мільйонну націю", - сказав Порошенко.

На думку президента України, проблема нормандського формату не в його складі, а в небажанні Кремля до мирного врегулювання. "Ключ від світу - не в Києві, не в Брюсселі, не у Вашингтоні, не в Парижі", - зазначив він.

Порошенко додав, що Нормандський формат - це не тільки Франція і Німеччина. "Існує окреме рішення Ради Європейського Союзу, де чітко вказано, що канцлер Німеччини і президент Франції представляють увесь ЄС, включно з Британією, і перебувають у чіткій координації зі США", - сказав він.

"Коли хтось пропонує зараз Будапештський формат, мені не зрозуміло, що це таке. Тому що Будапештський меморандум - це три країни чи чотири? Чи потім, коли приєдналася ще п'ята країна? Той, хто пропонує Будапештський формат, пропонує зараз викинути Німеччину? Вона їм заважає? Той, хто пропонує Будапештський формат, намагається викинути всі країни-члени ЄС? Навіщо? Той, хто пропонує, не знає, що посол Курт Волкер - офіційно призначений представник США для координації дій у структурі Нормандського формату. Це не Курт Волкер не хоче їздити для зустрічей із Сурковим, а Сурков за вказівкою Путіна блокує ці зустрічі", - заявив він.

На думку Порошенка, пропозиції заміни Нормандського формату Будапештським можуть бути або некомпетентністю, або свідомою спробою вивести Росію з-під відповідальності за агресію проти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram