ГоловнаПолітика

Окупанти в Криму повністю блокують 12 українських сайтів

28 сайтів заблоковані частково.

Окупанти в Криму повністю блокують 12 українських сайтів
Оккупанты в Крыму полностью блокируют 14 украинских сайтов
Фото: Телеканал 360

Десять кримських провайдерів повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів і дві соціальні мережі. Ще 28 сайтів заблоковані частково. Про це свідчать результати моніторингу Кримської правозахисної групи.

Моніторинг десяти різних провайдерів у дев'яти кримських населених пунктах правозахисники провели в лютому-березні 2019 року.

Моніторинг показав, що 12 сайтів блокують всі 10 провайдерів. Це "Чорноморська телерадіокомпанія", "Цензор.нет", "Слід.нет", "5 канал", "15 хвилин", "Фокус", "Депо", "Українська правда", "РБК-Україна", "Укрінформ" , "Главком", "Uainfo". Всі десять провайдерів повністю блокують доступ до соціальних мереж Лінкедін і Телеграм.

Сайти "Основне" та "Суспільне радіо" блокують 9 з 10 провайдерів.

Також декількома провайдерами заблоковані сайти: "Лівий берег", "UA: перший", "Еспресо ТВ", "ICTV", "Крим.SOS", "Меридіан", "Новий канал", "QHA", "Опір.інфо" , "Blackseanews", "Події Криму", "СТБ", "Кримська солідарність".

По одному провайдеру блокують сайти "Гордон", "Liveam.TV", "АTR", "ЦЖР", "Крим.реалії", "Оглядач", "112 канал".

Правозахисники відзначають, що блокування українських ЗМІ в Криму, поєднане з розпалюванням ненависті до українців, дають можливість більш ефективно впливати на свідомість молодих людей призовного віку.

"При цьому мілітаризація свідомості, розпалювання ненависті і блокування альтернативних джерел інформації використовуються РФ для здійснення військового злочину - призову жителів Криму в армію держави-окупанта", - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що необґрунтоване обмеження доступу до інформації є грубим порушенням фундаментальних прав людини.

Кримчан, по суті, позбавляють можливості отримувати інформацію про Україну і проблеми в сфері прав людини, які відбуваються в Криму, тому що підконтрольні Кремлю ЗМІ приховують більшість подібних фактів від жителів півострова, відзначають правозахисники.

В кінці березня повідомлялося, що Роскомнагляд замовив розробку системи контролю за блокуванням сайтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram