ГоловнаПолітика

Супрун прокоментувала інтерес суспільства до аналізів і назвала найбільш підходящу лабораторію

Найбільш сучасне обладнання - в антидопінговому центрі олімпійського комітету.

Супрун прокоментувала інтерес суспільства до аналізів і назвала найбільш підходящу лабораторію
Фото: 24tv.ua

Для достовірного підтвердження, чи вживає людина наркотики чи алкоголь, критично важливим є спосіб перевірки аналізів. Про це заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Коли увага всього суспільства прикута до аналізів, треба добре розуміти, про що свідчитимуть їх результати. І про що ні", - заявила вона.

За її словами, існує не так багато методів, які можуть дати правдиву оцінку результатів, і не так багато лабораторій, в яких є можливість ці методи використовувати.

"В Україні не так багато лабораторій, які можуть провести таке дослідження. Ще менше - гарантувати, що воно буде проведено якісно. Найбільш сучасне обладнання для цього є тільки в антидопінговому центрі олімпійського комітету. Саме вони регулярно працюють зі спортсменами для визначення, чи вживають вони заборонені речовини", - написала вона в фейсбуці.

Глава МОЗ пояснила, що на цьому обладнанні аналізують сечу, волосся, нігті і навіть кров, де наркотики дуже швидко метаболізуються. Якщо людина регулярно (1-2 рази на тиждень) вживає наркотики, такий метод це підтвердить.

Наявність алкоголю в організмі простіше підтвердити, ніж наркотики. Для цього використовують хроматографічний метод. Водночас він швидше виводиться з організму.

За словами Супрун, для ґрунтовного аналізу необхідне специфічне обладнання. Процес дослідження тривалий (2-3 дні), на основі аналітичної хімії. Все інше, наприклад тест-смужки, які обіцяють результат за 15 хвилин, не є достовірним показником.

"На спортивних змаганнях існує практика збору зразків аналізів під наглядом експертів. Такі заходи здійснюються з метою уникнення фальсифікації або заміни аналізів", - підкреслила в.о. міністра.

Нагадаємо, 3 квітня кандидат в президенти Володимир Зеленський запропонував Петру Порошенку провести дебати перед другим туром виборів на НСК "Олімпійський". Однією з умов їх проведення він назвав проходження медогляду.

Порошенко погодився на дебати на стадіоні і запропонував Зеленському здати аналізи в медпункті "Олімпійського".

Пізніше в штабі Зеленського повідомили, що їх кандидат хоче здавати аналізи в лабораторії свого прихильника Андрія Пальчевського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram