ГоловнаПолітика

На "Олімпійському" будуть не теледебати, а передвиборна агітація, - ЦВК

Офіційні теледебати повинні проходити на UA: Перший.

На "Олімпійському" будуть не теледебати, а передвиборна агітація, - ЦВК

Запропоновані кандидатами дебати на НСК "Олімпійський" можуть бути формою передвиборної агітації, а не визначеними Законом "Про вибори Президента України" теледебатами.

Про це заявив заступник голови Центральної виборчої комісії Євген Радченко в коментарі «Укрінформу».

"Те, про які дебати йдеться в постанові ЦВК, - це стаття 62 Закону ("Про вибори Президента України" - ред.). Дебати, про які говорять зараз два кандидати, - це трохи не та стаття закону, тобто йдеться зараз про ті дебати, які регулюються як форма передвиборної агітації", - зазначив він.

Радченко наголосив, що стаття 62 Закону "Про вибори Президента України" визначає процедуру і терміни проведення передвиборних теледебатів, які проводять на Суспільному телеканалі і оплачують із державного бюджету, а не на стадіоні.

Також він висловив думку, що, радше за все, кандидати на посаду голови держави, говорячи про дебати на стадіоні "Олімпійський", мають на увазі форму агітації, яка врегульована статтею 58 Закону - "Проведення публічних дебатів, дискусій, прес-конференцій". За його словами, такі дебати повинні оплачуватися з виборчих фондів кандидатів.

"Я не знаю, про що говорять кандидати, питайте в них, але, можливо, обидва кандидати погано читали закон. Є передвиборні теледебати, 62 стаття закону, і постанова ЦВК стосується саме цього. Коли один кандидат іншого викликає на дебати, то, очевидно, мова йде про ч. 1 п. 3 ст. 58 Закону. Це різниця", - додав заступник голови ЦВК.

Разом із тим Радченко нагадав, що до моменту прийняття ЦВК підсумкового протоколу про результати голосування 31 березня і призначення другого туру агітацію заборонено.

Стаття 62 Закону "Про вибори Президента України" передбачає, що теледебати проводять в останню п'ятницю перед днем повторного голосування, між 19 і 22 годиною в прямому ефірі щонайменше впродовж 60 хвилин.

Нагадаємо, 3 квітня кандидат у презенти України Володимир Зеленський зняв відео, де запросив свого опонента, чинного президента Петра Порошенка на дебати на НСК «Олімпійський».

У відповідь Петро Порошенко погодився на дебати із Зеленським, але вказав при цьому, що дебати - це серйозна дискусія, а не шоу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram