ГоловнаПолітика

Рада не встигне прийняти закон про теледебати до другого туру виборів, - Сюмар

Закон передбачає обов'язкову участь у теледебатах, інакше - дискваліфікація.

Рада не встигне прийняти закон про теледебати до другого туру виборів, - Сюмар
Виктория Сюмар
Фото: mediananny.com

Верховна Рада  не встигне до другого туру виборів президента України затвердити законопроект про обов'язкові теледебати. Так вважає голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики (фракція "Народний фронт") Вікторія Сюмар, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Радше за все, обов'язкові дебати мають шанс бути прийнятими за підсумками цієї кампанії, але вже після виборів", - сказала вона в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в середу, 3 квітня.

Нардеп зазначила, що законопроект ще повинен пройти розгляд у комітеті з питань правової політики, додавши, що є питання з приводу того, чи вдасться зібрати кворум у міжвиборчий період.

Сюмар також підкреслила, що до четверга в парламенті затягнеться розгляд поправок до другого читання законопроекту про мову, який Верховна Рада розпочала 28 лютого.

При цьому депутат зазначила, що деякий час займе узгодження низки позицій мовного законопроекту.

"Чи можна змінювати правила гри під час самої гри? Я є прихильником обов'язкових дебатів і сама подавала відповідні правки у Виборчий кодекс. Країна повинна чути програмні позиції кандидатів. Але виборче законодавство не змінюють за півроку до виборів. І це теж правило", - сказала Вікторія Сюмар.

Раніше перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко і народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Марія Іонова зареєстрували проект закону (№10168) про внесення змін до закону про вибори президента України щодо обов'язковості теледебатів у разі повторного голосування.

Згідно із запропонованими змінами, виборчий процес може включати проведення обов'язкових теледебатів.

Якщо один із кандидатів у президенти, включений до бюлетеня для повторного голосування, відмовляється від участі в таких дебатах або в разі "неможливості його участі в них", Центральна виборча комісія повинна прийняти рішення про скасування реєстрації цього кандидата. При цьому виділений йому час на теледебатах надають іншому кандидатові для проведення передвиборної агітації.

31 березня після завершення голосування президент України Петро Порошенко висловив думку, що перед другим туром президентських виборів обов'язково повинні пройти передвиборні дебати кандидатів.

Кандидат у президенти Володимир Зеленський заявив, що готовий з'явитися на дебати, якщо чинний президент України Петро Порошенко попросить пробачення за звинувачення в проросійській орієнтації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram