ГоловнаПолітика

Місія Національного демократичного інституту США закликала кандидатів у президенти провести дебати

З 1992 року Національний демократичний інститут провів в Україні 11 місій з оцінки виборів.

Місія Національного демократичного інституту США закликала кандидатів у президенти провести дебати
Фото: Уильям Тейлор

Перший тур виборів в Україні відбувся в конкурентних умовах, однак виборча реформа не відбулася.

Про це заявила 1 квітня в Києві делегація міжнародних спостерігачів, яку організував Національний демократичний інститут (США).

Делегація радить збільшити покарання за виборчі порушення, а кандидатам взяти участь в дебатах і утриматися від поширення негативу і дезінформації, передає Радіо Свобода.

"Вже вдруге після Революції гідності і, незважаючи на російську агресію, Україна провела вибори, які відображають волю виборців і відповідали міжнародним стандартам", - заявив співголова делегації, колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.

Водночас виборчий процес виявив проблеми, вважають міжнародні спостерігачі. Крім недоліків виборчого законодавства, існує занепокоєння щодо прозорості та неупередженості органів, які організовували вибори, зловживання ресурсами та владою.

Вільям Тейлор також закликав до більш активної участі у виборах вихідців з Донбасу і Криму. "Це сприятиме реінтеграції України після завершення війни", - вважає він.

З початку роботи в Україні в 1992 році Національний демократичний інститут провів 11 місій з оцінки виборів. До складу нинішньої делегації входять 36 осіб з різних країн.

1 квітня Національна суспільна телерадіокомпанія України запросила кандидатів на пост президента України, які пройшли до другого туру виборів, взяти участь у дебатах.

Раніше Порошенко заявив про необхідність дебатів у другому турі виборів президента. Зеленський заявив, що готовий до них. Однак радник Зеленського Руслан Рябошапка заявив, що не бачить сенсу "починати ці собачі бої".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram