ГоловнаПолітика

Українським військовополоненим морякам провели психіатричну експертизу, - Полозов

Експертиза проходила за відсутності адвокатів.

Українським військовополоненим морякам провели психіатричну експертизу, - Полозов
Фото: EPA/UPG

Захоплений біля берегів Криму український військовий, капітан 2-го рангу Денис Гриценко розповів, що 26 березня його та інших захоплених українських моряків Михайла Власюка, Андрія Драча і В'ячеслава Зінченка вивозили в інститут Сербського у Москві для проведення психіатричної експертизи.

Про це він повідомив своєму захиснику, російському адвокату Миколі Полозову.

Гриценко зазначив, що експертиза проходила за відсутності адвокатів.

"Під час експертизи Денис Гриценко відповів на запитання експертів в рамках ст. 17 III Женевської конвенції, що регламентує правила поведінки військовополоненого під час проведення допиту. Відповідати на запитання за фактичними обставинами Денис Гриценко відмовився", - написав Полозов у Фейсбуці.

За словами адвоката, 1 квітня відбулися слідчі дії щодо Гриценка. Слідство ознайомило Дениса і його адвокатів з двома постановами про призначення експертизи бойових модулів на військових катерах "Нікополь" і "Бердянськ".

Адвокат розповів, щопід час слідчих дій було заявлено клопотання про долучення доповіді управління верховного комісара з прав людини в ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряків мають статус військовополонених і перебувають під захистом III Женевської конвенції.

"Поки ознайомлювався з постановою, вдалося трохи поспілкуватися з Денисом. Він в гарному настрої, відчуває себе бадьоро. Всі передачки отримав в повному обсязі. Буквально напередодні передали листи (за січень)", - додав Полозов.

Нагадаємо, українські моряки потрапили в полон у РФ після російської агресії в Керченській протоці 25 листопада 2018 року, троє з них отримали поранення. У РФ моряків звинуватили в незаконному перетині кордону. Українці своєї провини не визнають і вважають себе військовополоненими. Всі моряки перебувають в СІЗО на час проведення російського слідства.

15 і 16 січня Лефортовський суд РФ ухвалив рішення про продовження арешту для українців до кінця квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram