ГоловнаПолітика

​Перший тур виборів пройшов прозоро і без системних порушень, - Мін'юст

"Кандидати, які програли в першому турі, повинні визнати результати".

​Перший тур виборів пройшов прозоро і без системних порушень, - Мін'юст
Фото: Politeka

Перший тур виборів президента України пройшов прозоро і без системних порушень.

Про це повідомляється на сайті Міністерства юстиції.

"Перший тур президентських виборів пройшов прозоро і без системних порушень. Це дозволило українцям вільно зробити свій вибір", - заявив глава Мін'юсту Павло Петренко.

Він також зазначив, що кандидати, які програли в першому турі, повинні визнати результати виборів, оскільки до останнього моменту ніхто в країні не знав, хто із претендентів стане лідером перегонів, і це, наголошує Петренко, є ознакою справжньої демократії.

Також він зазначив, що штаби всіх кандидатів мали можливість контролювати процес підрахунку голосів та оформлення протоколів. Петренко нагадав, що за кожне порушення під час підрахунку голосів передбачена кримінальна відповідальність, зокрема за псування бюлетенів, підробку протоколів.

Глава Мін'юсту додав, що результати виборів загалом по Україні оскаржити неможливо, але можна оскаржити підсумки голосування на конкретній дільниці. Після оголошення результатів Центральною виборчою комісією на оскарження буде п'ять днів. Суди повинні ухвалити рішення за два дні.

До 10 квітня будуть відомі остаточні результати.

Міністр також закликав усіх, хто голосує не за місцем реєстрації, до 15 квітня ще раз звернутися у відповідні центри і підтвердити своє місце голосування.

Нагадаємо, перший тур виборів президента України пройшов у неділю, 31 березня. Результати відпрацювання 90% протоколів, як і раніше, свідчать про проходження до другого туру актора Володимира Зеленського, за якого проголосували не менш ніж 5,10 млн осіб (30,26%) і чинного президента Петра Порошенка, за нього проголосували вже 2,70 млн осіб (15,98%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram