ГоловнаПолітика

САП перерахувала 65 справ про незаконне збагачення, закритих через рішення КС

Орієнтовна сума незаконного збагачення - понад 1 млрд 334 млн 446 тис. гривень.

САП перерахувала 65 справ про незаконне збагачення, закритих через рішення КС
Фото: Прямий

Спеціалізована антикорупційна прокуратура опублікувала перелік з 65 кримінальних справ, які були закриті після скасування статті про незаконне збагачення Конституційним судом.

Про це повідомила прес-служба САП у Фейсбуці.

"26 лютого рішенням Конституційного Суду стаття 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачала кримінальну відповідальність чиновників за незаконне збагачення, була визнана неконституційною. Незважаючи на те, що рішення КС є остаточним, не підлягає оскарженню і не може бути переглянутим, ухвалено рішення про закриття кримінальних справ, у яких не було повідомлено про підозру, а також про закриття проваджень щодо підозрюваних, попереднє слідство щодо яких триває", - йдеться в повідомленні.

Станом на 28 березня закрито 65 кримінальних проваджень. Орієнтовна сума ймовірного незаконного збагачення у кримінальних провадженнях, які розслідували детективи Національного антикорупційного бюро, сягає 1 млрд 334 млн 446 тис. гривень, 1 млн 137 тис. доларів і 531 тис. євро.

САП опублікувала весь перелік закритих справ за хронологією їх реєстрації в ЄРДР

Нагадаємо, наприкінці лютого 2019 року КС за конституційним поданням 59 народних депутатів України визнав неконституційною статтю КК про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинності.

У статті під незаконним збагаченням малося на увазі "придбання особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджена доказами, а так само передавання нею таких активів іншій особі".

Судді визнали, що в такій редакції стаття про незаконне збагачення не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості (ч. 1-3 ст. 62 Конституції) і конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати свідчення або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (ч. 1 ст. 63 Конституції).

Після цього в Раду внесли більш ніж 10 проектів з іншим формулюванням, щоб розробити єдиний законопроект про незаконне збагачення.

27 березня НАБУ заявило, що закрило всі справи про незаконне збагачення чиновників - 26 проваджень були закриті повністю, 37 - в частині, що стосується скасованої статті КК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram