ГоловнаПолітика

Тимошенко назвала 4 першочергові кроки для досягнення миру і безпеки

"Будапештський меморандум - на стіл, країни-гаранти на рівні президентів - за стіл".

Тимошенко назвала 4 першочергові кроки для досягнення миру і безпеки
Фото: ba.org.ua

Сильна армія, участь в системі колективної безпеки світу, новий формат переговорів «Будапешт плюс» і створення міжнародного фонду відродження і розвитку Донбасу - це кроки, які лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко вважає першочерговими при реалізації стратегії миру і безпеки.

Як зазначила під час мітингу в Житомирі лідер «Батьківщини», Мінський формат переговорів не виправдав себе, тому потрібен формат «реального переговорного процесу на найвищому міжнародному рівні». Зокрема, мова йде про застосування Будапештського меморандуму, який Україна підписала в 1994 році і передбачав відмову нашої держави від третього за потужністю ядерного потенціалу світу в обмін на гарантії недоторканності наших кордонів з боку ключових країн світу (США, Великобританія, РФ, до яких згодом приєдналися Франція і Китай).

«Перший крок - Будапештський меморандум на стіл, країни-гаранти на рівні президентів - за стіл, - сказала вона. - Якщо ми відмовляємося від ядерної зброї, ніхто не має права перетнути наші кордони, піти війною проти нас, претендувати на наші території. Ці гарантії - частина міжнародного права, вони не можуть бути не виконані».

Вона обурилася тим, що коли тільки почалася війна, керівництво держави не винесло на найвищий рівень питання виконання цих гарантій.

«За спиною українців був зібраний незрозумілий формат за участю терористів, а наші гарантії були проігноровані повністю», - переконана кандидат в Президенти.

Юлія Тимошенко звернула увагу на те, що її команда вже почала переговори про повернення до Будапештського формату після виборів. Обговорюється також створення міжнародного фонду відновлення і розвитку Донбасу.

«Ми з'ясовуємо з ключовими країнами-гарантами можливість створення такого фонду і країни-гаранти йдуть на те, щоб він був створений. Фонд дасть можливість підняти і Донбас, і частину України. Я знаю, що так буде, тому що спілкуюся з лідерами напряму. Мир у нас буде обов'язково», - запевнила Голова партії.

Юлія Тимошенко в черговий раз підкреслила, Донбас буде повернений в короткі терміни, а для Криму буде потрібен певний час.

«Коли люди, які живуть в Криму, побачать, що Україна може успішно і щасливо жити, кримська стіна впаде. І Крим буде повернений. Але для цього потрібен час. Робота триває», - підсумувала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram