ГоловнаСвіт

Астану перейменували в Нурсултан

У 2016 році цю ідею відкинули.

Астану перейменували в Нурсултан
Фото: EPA/UPG

Після того як Касим-Жомарт Токаєв склав присягу і заступив на посаду президента, він зазначив, що Казахстану необхідно увічнити ім'я Назарбаєва, який очолював країну майже 30 років. Про це повідомляє місцеве видання Tengrinews.kz.

"Наша столиця повинна носити ім'я нашого президента і називатися Нурсултан. Хотів би доповнити, що така пропозиція вже висловлювалася парламентаріями в декларації, ухваленій 23 листопада 2016 року з нагоди 25-річчя незалежності Республіки Казахстан", - заявив Токаєв.

Політик також запропонував назвати всі центральні вулиці в містах країни ім'ям Нурсултана Назарбаєва. На честь першого президента в столиці спорудять пам'ятник, крім того, сам Назарбаєв отримає звання сенатора.

Оновлення. Через кілька годин після того, як новий президент Казахстану висловив пропозицію перейменувати Астану, парламент проголосував за неї, пише NUR.kz.

"Відповідно до конституції Казахстану, урядом внесено пропозицію президенту Казахстану про проведення республіканського референдуму для внесення поправки до конституції про зміну назви Астани. Президентом прийнято рішення направити цю пропозицію на розгляд парламенту без винесення на референдум. Конституційною радою республіки представлено позитивне рішення", - заявив голова Мажилісу Нурлан Нігматулін.

Після спільного голосування поправки до Конституції були прийняті. Депутати сенату і Мажилісу підтримали рішення про перейменування столиці Казахстану практично одностайно.

"Це історичне рішення", - заявив Нігматулін під оплески залу.

Поправки до Конституції набудуть чинності після їх підписання президентом Казахстану.

Нагадаємо, сам Назарбаєв у листопаді 2016 року заявляв, що рішення про перейменування столиці Казахстану потрібно приймати "виважено". "Будь-які питання, тим паче перейменування міст, населених пунктів, ми будемо вирішувати дуже виважено, пропорційно до того, що необхідно для держави і країни", - підкреслював він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram