ГоловнаПолітика

Парубій змусив Вілкула виступати в Раді українською мовою

Депутату вимкнули мікрофон, коли той закликав не підтримувати мовний законопроект.

Парубій змусив Вілкула виступати в Раді українською мовою
Парубий заставил Вилкула выступать в Раде на украинском языке
Фото: Макс Требухов

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій наполіг на вимкненні мікрофона депутату Олександру Вілкулу, який під час виступу з трибуни російською мовою закликав депутатів не підтримувати законопроект 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Прошу до державної мови повернутися, пане Вілкул. Я попереджаю і прошу говорити державною мовою. Прошу вимкнути мікрофон", - зауважив Парубій.

Після цього Вілкул погодився продовжити виступ українською. При цьому він і далі сперечався з Парубієм.

"Андрію Володимировичу, якщо ви вважаєте, що та мова, якою ви розмовляєте, це українська, то ви дуже помиляєтеся", - сказав він.

У відповідь на це спікер наголосив, що не допустить виступів у Раді недержавною мовою.

"Мовою, якою я говорю, розмовляли і мої діди, і мої прадіди, і батько, і мати, цією мовою мене виховували, співали колискові. І взагалі, у Верховній Раді України я не допущу виступів недержавною мовою. Я на цьому не раз акцентував увагу. Попереджаю ще раз: не допущу", - сказав Парубій.

Раніше, 12 березня, Парубій попросив відімкнути мікрофон народному депутату, члену фракції "Опозиційний блок" Василю Німченку після того, як той проігнорував прохання продовжити виступ українською мовою.

Нагадаємо, минулого пленарного тижня Рада планувала розглянути понад 2 тис. правок  до законопроекту про державну мову. Станом на четвер, 14 березня, було розглянуто 489 поправок із 2082.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram