ГоловнаПолітика

Міністра Карпатської України посмертно нагороджено орденом Свободи

Степан Клочурак помер у 1980 році.

Міністра Карпатської України посмертно нагороджено орденом Свободи

Президент Петро Порошенко посмертно нагородив одного з міністрів Карпатської України Степана Клочурака орденом Свободи за видатний внесок у відродження української держави і самовіддане служіння українському народові.

Про це він оголосив у Закарпатській області на урочистостях, присвячених 80-й річниці проголошення незалежності Карпатської України.

"Я прийняв рішення нагородити орденом Свободи посмертно Степана Клочурака, одного з ватажків Карпатської України, який своє життя присвятив боротьбі за незалежність нашої держави", - сказав Порошенко.

Клочурак помер у 1980 році, його нагороду отримає племінник.

Степан Клочурак (1895-1980) - видатний український політичний і громадський діяч, президент Гуцульської Республіки в 1918-1919 роках, міністр уряду Карпатської України в 1939 році.

Нагадаємо, Карпатська Україна зі столицею в Хусті як незалежна держава проіснувала всього один день у середині березня 1939 року. Її гімном була "Ще не вмерла Україна", а прапором - синьо-жовтий стяг. Президентом став Августин Волошин.

Карпатська Україна була автономною областю в складі Чехословаччини наприкінці 1938 року. Незалежність вона оголосила після угорського вторгнення. Республіку розгромили через день, вона остаточно припинила існування влітку 1939 року.

У травні 2015 року президент Петро Порошенко заявив, що для українців "перші вистріли тоді ще майбутньої світової війни прозвучали в березні 1939 року на Закарпатті", коли Угорщина напала на Карпатську Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram