ГоловнаПолітика

Луценко: Росія перекрила контрабандні схеми ввезення запчастин для ОПК

Заміни контрабандним деталям часто немає.

Луценко: Росія перекрила контрабандні схеми ввезення запчастин для ОПК
Фото: Facebook.com/LlutsenkoYuri

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що після виходу журналістського розслідування Bihus.info ФСБ Росії перекрила всі контрабандні схеми ввезення деталей для оборонно-промислового комплексу України.

Про це він сказав на засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради в середу.

"ФСБ минулого тижня перекрила всі, принаймні відомі нам, схеми перевезень", - повідомив Луценко присутнім.

За його словами, це створює проблеми, тому що заміни контрабандним деталям часто немає. За його словами, навіть Радянському Союзу були потрібні "десятки років" на те, щоб налагодити виробництво цих елементів і вузлів.

"Для тих, хто надягає камуфляж і кричить про необхідність знищити страшні схеми контрабанди завезення з Росії вузлів і деталей скажу: новітні українські ракети середнього радіусу дальності виготовлені, зокрема, завдяки тому, що оборонпром закупив за схожою схемою частину необхідних виробів", - сказав генпрокурор Луценко.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2019 року навколо "Укроборонпрому" виник гучний корупційний скандал.

Журналісти Bihus.info повідомили, що державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозилися контрабандою, їх якість не перевіряли, й іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування базується на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Після виходу розслідування генпрокурор Юрій Луценко назвав прийнятною контрабанду з РФ запчастин для військової техніки, а слідство в ГПУ звелося до ухилення "Оптімумспецдеталі" від сплати податків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram