ГоловнаПолітика

Новий заступник секретаря РНБО пообіцяв покарати "щурів, які крадуть у армії"

Кривонос подякував президенту за можливість продовжити "шлях воїна".

Новий заступник секретаря РНБО пообіцяв покарати "щурів, які крадуть у армії"
Сергей Кривонос
Фото: censor.net.ua

Новопризначений заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Сергій Кривонос пообіцяв покарати причетних до розкрадань в оборонній сфері.

"Я докладу максимум зусиль, щоб зробити неможливими прояви корупції та мародерства в армії. Ті підлі щури, які намагалися або намагаються розкрасти армію і нашу державу, я впевнений, будуть покарані", - сказав він.

Кривонос також подякував президенту Петрові Порошенку за можливість продовжити "шлях воїна".

Кривонос - перший заступник командувача Сил спеціальних операцій Збройних Сил. Він був кандидатом у президенти, але 6 березня зняв свою кандидатуру на користь Порошенка. 12 березня Порошенко офіційно представив Кривоноса як заступника секретаря РНБО.

Нагадаємо, в лютому розгорівся скандал навколо "Укроборонпрому" і "Оптимумспецдеталі". Журналісти Bihus.info повідомили, що державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їхньої якості не перевіряли, й іноді в Україну потрапляв звичайний брухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування ґрунтується на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело 2018 року. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Основними фігурантами розслідування є власник компанії "Оптимумспецдеталь" Андрій Рогоза і його бізнес-партнери Віталій Жуков і Ігор Гладковський, син першого заступника голови РНБО Олега Гладковського.

Поки що з усієї трійці затримано тільки Рогозу. Він перебуває під судом у справі про шахрайство, що не пов'язане з "Оптимумспецдеталлю", і нещодавно отримав нову підозру в несплаті податків. Другий фігурант - Віталій Жуков - не має статусу, наразі він просто знайомий Рогози, який вивів його на Ігоря Гладковського.

Ігор Гладковський називає це розслідування фейком, але, незважаючи на це, його батька звільнили з посади першого заступника секретаря РНБО.

У фінальній частині журналістського розслідування сказано, що фігуранти оборонного скандалу, пов'язаного з компанією "Оптимумспецдеталь" ("Оптима"), роками "домовлялися" з Державною фіскальною службою, Службою безпеки України, військовою прокуратурою і навіть Національним антикорупційним бюро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram