ГоловнаПолітика

Рада присвятить пленарний тиждень одному законопроекту

Депутатам належить розглянути 2 тисячі поправок до закону про мову.

Рада присвятить пленарний тиждень одному законопроекту
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада цього пленарного тижня продовжить розгляд 2 тис. правок до закону про мову.

Про це на погоджувальній раді повідомив спікер Верховної Ради України Андрій Парубій, передає кореспондент LB.ua.

"Упевнений, що обов'язок нашого парламенту - прийняти закон про мову. Після ухвалення рішення Конституційним Судом України про неконституційність закону "Колесніченка-Ківалова" в цьому питанні виник законодавчий вакуум, який ми повинні заповнити. Ми зобов'язані прийняти закон, який врегулює використання української мови як державної", - заявив він.

Голова Верховної Ради підкреслив, що прийняття запропонованого закону про мову жодним чином не буде обмежувати права тих, хто розмовляє мовами нацменшин. Тому, за його словами, "необхідно зняти всі спекуляції, які зараз поширюють про закон про мову".

Парубій нагадав, що парламент минулого пленарного тижня вже почав розглядати понад 2 тис. правок до законопроекту про мову в другому читанні.

"Поки що складно припустити, скільки нам часу знадобиться ще для прийняття закону в цілому. Ми зобов'язані розглянути всі правки, щоб виконати всі процедури. Адже саме порушення процедури розгляду стало підставою для Конституційного Суду скасувати закону "Колесніченка-Ківалова". Тому ми повинні пройти весь цей шлях і прийняти закон", - закликав спікер.

Нагадаємо, 28 лютого 2018 року Конституційний Суд визнав, що Закон "Про засади державної мовної політики", більш відомий як закон Ківалова-Колесніченка, не відповідає Конституції.

Цей закон набув чинності в серпні 2012 року і передбачав, що в 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, який практично прирівнює її до державної.

У жовтні 2018 року Верховна Рада прийняла за основу законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який замінить закон Ківалова-Колесніченка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram