ГоловнаПолітика

Луценко про скандал навколо Гладковського: "Президент сказав: "Винен - садіть"

Поки що під слідством лише один фігурант журналістського розслідування.

Луценко про скандал навколо Гладковського: "Президент сказав: "Винен - садіть"
Фото: Facebook.com/LlutsenkoYuri

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що президент Петро Порошенко, а можливо, і колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський не знали про махінації з поставками деталей для потреб "Укроборонпрому", розкритих журналістами Bihus.info.

Про це він сказав в інтерв'ю "Цензору".

"У мене склалося стійке враження, що навіть Гладковський-старший про це не знав. Це моє суто суб'єктивне враження від спілкування з ним", - сказав Луценко.

Водночас він висловив припущення, що, якщо Національне антикорупційне бюро підтвердить факти журналістського розслідування і провину Гладковського в корупційному правопорушенні, то він може сісти у в'язницю, незважаючи на свою колишню посаду і зв'язок з Порошенком.

"Якщо буде доведено, що і Гладковський-молодший, і Гладковський-старший якимось чином причетні до ймовірної корупції та злочинів, то, очевидно, це стане фактом. У нас у країні всі під законом ходять. Моя особиста думка - Президент про це не знав, я бачив його реакцію. Це для нього серйозний політичний удар, і, на мій погляд, він зробив так, як зробив би будь-який керівник у будь-якій нормальній країні. Він фігуранта цього скандалу спочатку усунув за його заявою... [ а потім] провів нараду з тими, хто має об'єктивну інформацію слідства, і прийняв абсолютно правильне політичне рішення про відставку Гладковського", - сказав Луценко.

Зі слів генпрокурора виходить, що Порошенко фактично дав карт-бланш на посадку Гладковського.

"Ми коли зустрілися після фільму, президент сказав: "Винен - так садіть!"- повідомив Луценко.

Поки що з усіх фігурантів журналістського розслідування був затриманий тільки власник компанії "Оптімумспецдеталі" Андрій Рогоза. Він перебуває під судом у справі про шахрайство і недавно отримав нову підозру в несплаті податків.

Другий фігурант - Віталій Жуков - не має статусу, поки що він просто знайомий Рогози, який вивів його на Ігоря Гладковського, сина Олега Гладковського.

"За моїми матеріалами ми бачимо, що Гладковський-молодший точно був у контакті з Рогозою і Жуковим", - сказав Луценко. Однак довести це не можуть до експертизи КНДІСЕ.

Нагадаємо, що наприкінці лютого 2019 року навколо "Укроборонпрому" спалахнув скандал у зв'язку з журналістським розслідуванням про корупцію в оборонній сфері.

Журналісти Bihus.info повідомили, що державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозилися контрабандою, їхню якість не перевіряли, й іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які були під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування засновано на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один з фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але попри це його батько Олег Гладковський був звільнений з посади першого заступника секретаря РНБО. Також "Укроборонпром" відсторонив директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича і директора державного підприємства "Ізюмський приладобудівний завод" Сергія Філоненка.

"Укроборонпром" був створений у грудні 2010 року, до його складу входить понад 130 підприємств військово-промислового комплексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram