ГоловнаПолітика

РНБО доручила провести ревізію "Укроборонпрому" з залученням іноземних експертів

"Реформування сектору безпеки й оборони є одним з наших пріоритетів".

РНБО доручила провести ревізію "Укроборонпрому" з залученням іноземних експертів
Заседание СНБО
Фото: пресс-служба президента

Рада національної безпеки й оборони доручила провести аудит і ревізію діяльності держконцерну "Укроборонпром" і підприємств, що входять до нього, із залученням іноземних експертів.

Про це повідомляється на сайті РНБО.

"За результатами засідання доручено провести аудит і ревізію діяльності ДК "Укроборонпром" і підприємств-учасників концерну з залученням іноземних експертів", - повідомив секретар РНБО Олександр Турчинов після закінчення засідання.

Також РНБО рекомендувала Генеральній прокуратурі, Службі безпеки, Національному антикорупційному бюро і Державному бюро розслідувань "здійснити перевірку і дати правову оцінку викладеним в ЗМІ фактами порушень у сфері оборонних закупівель, і про результати проінформувати громадськість".

Турчинов також зазначив, що в умовах російської збройної агресії всі основні потреби ЗСУ та інших військових формувань забезпечуються українським оборонно-промисловим комплексом.

"Реформування сектору безпеки і оборони, зокрема, такої важливої складової, як оборонно-промисловий комплекс, є одним з наших пріоритетів", - наголосив секретар РНБО.

Нагадаємо, в Україні другий тиждень триває скандал навколо "Укроборонпрому" в зв'язку з журналістським розслідуванням про корупцію в оборонній сфері.

25 лютого 2019 року журналісти Bihus.info повідомили, що державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозилися контрабандою, їх якість не перевірялась, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанився між учасниками схеми.

Розслідування засноване на листуванні, яку злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один з фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але незважаючи на це його батько Олег Гладковський звільнений з посади першого заступника секретаря РНБО. Також "Укроборонпром" відсторонив директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича і директора державного підприємства "Ізюмський приладобудівний завод" Сергія Філоненка.

"Укроборонпром" був створений в грудні 2010 року, до його складу входить понад 130 підприємств військово-промислового комплексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram