ГоловнаПолітика

Порошенко пообіцяв ревізію всіх контрактів "Укроборонпрому"

У наглядову раду концерну планують включити представників країн НАТО.

Порошенко пообіцяв ревізію всіх контрактів "Укроборонпрому"
Фото: Інформатор

Президент Петро Порошенко пообіцяв провести повний аудит концерну "Укроборонпром".

Про це він сказав на засіданні Ради національної безпеки і оборони в середу.

"Ми ініціюємо зараз, відповідно до закону про національну безпеку, комплексний міжнародний аудит концерну "Укроборонпром", комплексну ревізію всіх контрактів", - повідомив президент України.

"По-друге, я пропоную негайно вирішити питання розширення складу наглядової ради концерну за рахунок міжнародних фахівців з країн-партнерів, які є членами НАТО", - додав він.

Порошенко вважає, що такі кроки допоможуть "Укроборонпрому" не втратити довіру міжнародних партнерів і українського суспільства.

Нагадаємо, що в Україні другий тиждень триває скандал навколо "Укроборонпрому" у зв'язку з журналістським розслідуванням про корупцію в оборонній сфері.

25 лютого 2019 року журналісти Bihus.info повідомили, що державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якості не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування ґрунтується на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело 2018 року. Там вказано імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один з фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але, незважаючи на це, його батько Олег Гладковський звільнений з посади першого заступника секретаря РНБО. Також "Укроборонпром" відсторонив директора Харківського конструкторського бюро машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича і директора державного підприємства "Ізюмський приладобудівний завод" Сергія Філоненка.

"Укроборонпром" створили в грудні 2010 року, до його складу входять понад 130 підприємств військово-промислового комплексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram