ГоловнаПолітика

Клімкін назвав затримання архієпископа Климента в Криму провокацією Кремля

Архієпископа Климента відпустили, але адміністративну справу проти нього не закрито.

Клімкін назвав затримання архієпископа Климента в Криму провокацією Кремля
Фото: пресс-служба президента

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що незаконне затримання архієпископа Православної церкви України Климента в окупованому Сімферополі є провокацією за розпорядженням Москви.

Про це Клімкін написав у Facebook ввечері 4 березня.

"Це була свідома провокація, організована за вказівкою Москви. Причому у притаманному їм стилі - кайфуючи від вседозволеності і тріумфу беззаконня", - вважає глава МЗС.

Міністр наголосив, що дії співробітників окупаційної поліції можна розцінювати як безпосередню атаку на архієпископа Климента, враховуючи його проукраїнську діяльність, підтримку українських політв'язнів і військовополонених моряків.

"Це - спроба похитнути його духовний авторитет в окупованому Криму, де, незважаючи на тиск, він продовжує вести служби, але також і авторитет новоствореної ПЦУ", - зазначив він.

На думку Клімкіна, російські окупанти також намагалися емоційно дезорієнтувати українське суспільство.

"Вгадайте з трьох разів, чому саме зараз. І всі три варіанти правильні - наближення виборів, п'ята річниця окупації Криму і отримання Томосу. І тому ми повинні бути особливо уважні та обачні, не піддаватися на провокації і трюки. Адже саме цього від нас і чекають", - підсумував глава МЗС.

Як повідомлялося, в неділю вдень у Сімферополі архієпископ Климент був затриманий і відправлений у відділення поліції. Климента затримали в автобусі на виїзді з півострова під приводом "вкрадених з церкви речей". Омбудсмен Людмила Денісова вважає причиною затримання Климента його заплановану поїздку в СІЗО м. Ростов-на-Дону для відвідування там українського політв'язня Павла Гриба.

Увечері в неділю архієпископа Климента відпустили, але адміністративну справу проти нього не закрито.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram