ГоловнаПолітика

Порошенко звільнив першого заступника секретаря РНБО Гладковського

Указу про відсторонення від посади не оприлюднили.

Президент Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони. Про це він заявив на раді регіонального розвитку в Миколаєві.

"Минулого тижня було журналістське розслідування, яке базувалося на витоку із правоохоронних органів про можливі зловживання у сфері оборонних закупівель. Воно викликало великий суспільний резонанс. Суспільство хоче і має право знати правду. Усі хочуть знати правду, і я, як Президент, теж хочу знати правду. Тому зараз для цього створені всі умови. Сьогодні вранці перед вильотом до Миколаєва я підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО. Також його знято з посади голови міжвідомчої комісії з військово-технічної співпраці й експортного контролю", - сказав Порошенко.

Президент додав, що звільнення з посади - це не визнання провини Гладковського і не вирок.

"Це не вирок. Але це моє завдання, мій обов'язок, якщо хочете, створити такі умови, щоб люди повірили в чесність і неупередженість об'єктивного розслідування. Щоб кожен міг переконатися, що в таких ситуаціях, якщо є доведена вина, не врятують ні посада, ні зв'язки, ні прізвище, ні давнє знайомство з президентом. Усі рівні перед законом", - сказав Порошенко.

Раніше сьогодні стало відомо, що Рада національної безпеки і оборони не отримала указу про відсторонення першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського з посади на час розслідування.

"Відповідно до чинного законодавства, заступники секретаря РНБО призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України. Тому розпорядником інформації про відсторонення Першого заступника секретаря РНБО України Олега Гладковського від виконання обов'язків на час проведення розслідування є Адміністрація Президента України", - сказано у відповіді РНБО на запит журналістів.

Нагадаємо, 26 лютого прес-секретар Президента і спікер передвиборного штабу Петра Порошенка заявили, що голова держави задовольнив заяву Гладковського про відсторонення його від виконання повноважень на час розслідування про розкрадання в "Укроборонпромі". Тим часом відповідного указу Президента не оприлюднено.

Гладковський спростовує звинувачення на свою адресу і просить політиків припинити нападки на його сім'ю і на слідство. Державний концерн "Укроборонпром" і Гладковський мають намір подати позов до суду проти журналістів програми "Наші гроші" про захист честі і гідності.

25 лютого журналісти "Наших грошей" повідомили, що син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський був безпосереднім учасником мільйонних схем розкрадання в оборонному комплексі. За інформацією журналістів, Гладковський-молодший разом з партнерами організував приблизно 2015 року постачання контрабандних російських деталей для військової техніки. При цьому державні оборонні підприємства переплачували за товар у 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво концерну "Укроборонпром" знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram