ГоловнаПолітика

Transparency International: скасування статті КК про незаконне збагачення загрожує безвізу з ЄС

В організації розкритикували рішення Конституційного суду.

Transparency International: скасування статті КК про незаконне збагачення загрожує безвізу з ЄС
Фото: dw

Міжнародна організація із боротьби з корупцією Transparency International заявила, що скасування статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення є порушенням міжнародних зобов'язань України і може призвести до скасування безвізового режиму з ЄС. Про це йдеться в оприлюдненій 1 березня заяві.

"Це рішення значно послаблює антикорупційні зусилля країни, що автоматично закриває 65 розслідувань і має прямий вплив на 4 справи проти чиновників, які вже перебувають в суді", - йдеться в повідомленні.

Секретаріат організації Transparency International вважає, що рішення Конституційного суду порушує міжнародні зобов'язання України.

"Таке рішення суду фактично дає держслужбовцям можливість легалізувати доходи, які ймовірно були отримані злочинним шляхом, і не боятися кримінального переслідування. Крім того, сенс електронного декларування посадових осіб, яке було успішно введено в процесі антикорупційної реформи, тепер зникне через відсутність кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Так само втратять сенс норми щодо умисного декларування неправдивої інформації, оскільки не буде необхідності приховувати доходи", - зазначив виконавчий директор TI Україна Андрій Боровик.

"Якщо системні законодавчі проблеми в Україні не будуть вирішені і справи про незаконне збагачення залишаться без розгляду, значна кількість антикорупційних досягнень в державі стануть марними. Якщо рішення знайдено не буде, є всі шанси, що безвізовий режим з Європейським Союзом та фінансова допомога МВФ будуть заморожені", - висловилася голова правління Transparency International Делія Феррейра Рубіо.

Нагадаємо, Конституційний суд України скасував статтю 368-2 через некоректне формулювання. У ній під незаконним збагаченням малося на увазі "придбання особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджена доказами, а так само передавання нею таких активів будь-якій іншій особі".

Судді визнали, що в такій редакції стаття про незаконне збагачення не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості (ч. 1-3 ст. 62 Конституції) і конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати свідчення або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (ч. 1 ст. 63 Конституції).

Після цього президент Петро Порошенко підготував законопроект з іншим формулюванням.

Він пропонує прописати, що незаконне збагачення - це "придбання особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі без законних на те підстав і за відсутності ознак зловживання владою або службовим становищем або прийняття пропозиції, обіцянки чи отримання неправомірної вигоди посадовою особою, а так само передавання нею таких активів у будь-який інший спосіб".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram