ГоловнаПолітика

Чорне море стане для Росії "Бермудським трикутником", - Клімкін

"Ми повинні зробити так, щоб наш флот був кращим, ніж російський".

Чорне море стане для Росії "Бермудським трикутником", - Клімкін
Фото: www.eurointegration.com.ua

Міністр закордонних справ Павло Клімкін упевнений, що Росії не вдасться заволодіти Чорним морем, воно може стати для неї хіба лише "Бермудським трикутником".

Про це Клімкін заявив на міжнародній конференції з безпеки "Одеські дебати. Об'єднання України, Чорноморського регіону і трансатлантичних партнерів" в Одесі, передає Укрінформ.

"Росія забороняє нам свободу мореплавання в Керченській протоці і Азовському морі. Вона атакує наші кораблі, захоплює військовополонених. Тому все, що ми робимо і повинні зробити, має бути сконцентровано на звільненні наших хлопців - військовополонених та інших політв'язнів і заручників", - заявив керівник МЗС України.

Однак, за його словами, "ми повинні зробити так, щоб наш флот був кращим, ніж російський".

"Чорне море не повинно стати російською калюжею. Потрібно побудувати потужну військову інфраструктуру, військові бази вздовж Чорного та Азовського морів", - вважає Клімкін.

Глава МЗС висловив тверде переконання, що "Чорне море ніколи не буде належати російському режиму, насправді воно стане для нього хіба що "Бермудським трикутником", Керченську протоку буде розблоковано".

Росія істотно ускладнила судноплавство в Азово-Чорноморському басейні після побудови Керченського мосту в окупований Крим. У 2018 році почастішали протиправні затримання українських кораблів російськими прикордонниками, що ускладнило морські перевезення в регіоні. Фахівці вказують на повзучу анексію Росією Азовського моря.

Наприкінці 2018 року Росія пішла на відкритий акт агресії проти України в Керченській протоці. 25 листопада катери ВМС України були атаковані і захоплені російськими спецпризначенцями в нейтральних водах Керченської протоки під час їх переходу в Азовське море. Росіяни стверджують, що кораблі ВМС України вторглися в "територіальні води РФ".

24 українських моряків заарештували в окупованому Криму, пізніше їх перевели до Москви, де арешт продовжили до кінця квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram