ГоловнаПолітика

Поліція взяла до уваги розслідування журналістів про використання "Батьківщиною" підставних донорів (оновлено)

Дані внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за порушення порядку фінансування політичної партії і передвиборної агітації.

Поліція взяла до уваги розслідування журналістів про використання "Батьківщиною" підставних донорів (оновлено)
Юлия Тимошенко
Фото: ba.org.ua

Національна поліція Україна відкрила кримінальне провадження після публікації програми "Наші гроші" розслідування, в якому йшлося про наповнення виборчих фондів партії "Батьківщина" через підставних осіб.

Про це заявив представник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко, повідомляє Громадське.

"Можу проінформувати, що Головне слідче управління Нацполіції зареєструвало кримінальне провадження за ч. 4 ст. 159 КК України, це порушення порядку фінансування політичної кампанії", - сказав він.

Шевченко додав, що поліція зареєструвала провадження в зв'язку з розслідуванням журналістів "Наші гроші", в якому йшлося про фінансування партії "Батьківщина".

"Мова йде про факт розміщення в інтернеті журналістського розслідування, в якому йдеться про наповнення виборчих фондів політичної сили, в цьому випадку це "Батьківщина", внесками від людей, які не знали про такі внески", - зазначив він.

 Шевченко додав, що також були відкриті провадження за фактом звинувачень кандидатів у президенти Петра Порошенка і Юлії Тимошенко на адресу один одного, про масштабний підкуп виборців.

Оновлення 21:06. Дані внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 1 березня за ч.4 ст. 159-1, тобто порушення порядку фінансування політичної партії і передвиборної агітації, вчиненого за попередньою змовою групою осіб.

Про це Радіо Свобода повідомили в Нацполіції.

"Провадження було відкрите за результатами виходу в ЗМІ інформації, яка може свідчити про порушення порядку фінансування політичної партії або передвиборної агітації. Зокрема, мова йде про матеріал, оприлюднений в програмі журналістських розслідувань "Схеми"", - повідомив представник Нацполіції Ярослав Тракало.

Раніше "Схеми" виявили, що частина громадян, які фігурують у звітах партії "Батьківщина" як її спонсори, спростовують, що коли-небудь робили внески на користь партії Юлії Тимошенко, і заявляють, що їх дані, ймовірно, були використані без їх дозволу.

Загалом, згідно з фінансовим звітом "Батьківщини", в 2018 році на рахунки партії надійшло 157,7 млн гривень благодійних внесків. Майже всі вони - а це 144,6 мільйона - від фізичних осіб. Причому якщо з січня по травень партія не отримала жодного внеску, то починаючи з 22 травня синхронно сотні людей зробили свої пожертви. Але частина з них, як виявили "Схеми", не платили внесків на користь партії Тимошенко і дізналися про це від журналістів.

Це може свідчити про маніпуляції з передвиборчим фондом, коли через нібито пожертви громадян легалізуються гроші сумнівного походження, які політики вважають за краще не розкривати, йдеться в розслідуванні журналістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram