ГоловнаПолітика

Наливайченко: через очолюване Гладковським консульство в Україну ввезли картин на £ 5 млн

Усі вони розійшлися по приватних колекціях, а частина просто зникла, стверджує екс-глава СБУ.

Наливайченко: через очолюване Гладковським консульство в Україну ввезли картин на £ 5 млн
Фото: Макс Требухов

Україна може опинитися в центрі міжнародного скандалу. Про це лідер Руху "Справедливість", кандидат у президенти України Валентин Наливайченко заявив у програмі "Право на владу" каналу "1 + 1".

Він повідомив, що зареєстрований на Британських Віргінських островах офшор «VERNON HOLDING Ltd» увіз в Україну для потреб очолюваного Олегом Гладковським почесного консульства Сейшельських Островів картини всесвітньо відомих художників вартістю 5 млн фунтів стерлінгів, або 180 млн гривень.

Йдеться про 45 робіт, серед яких твори Казимира Малевича, Іллі Рєпіна, Костянтина Коровіна, Івана Айвазовського, Ісаака Левітана.

Роботи потрапили до України через режим тимчасового ввезення "для демонстрації під час проведення дипломатичних зустрічей", як ідеться в брокерських документах.

Однак, уповноваженою комісією було встановлено, що картини розійшлися по приватних колекціях, а частина з них просто зникла.

За словами політика, "мовиться лише про один епізод діяльності офшора. Очевидно, що ці картини придбано на кошти нелегального походження, ввезено під прикриттям консульської установи та не сплачено мита під час ввезення в Україну".

У зв'язку з цим Валентин Наливайченко скерував до Інтерполу документи для проведення розслідування.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram