ГоловнаПолітика

Турчинов: скорочення населення загрожує нацбезпеці

У 2018 році народжуваність в Україні впала на 7% порівняно з минулим роком.

Турчинов: скорочення населення загрожує нацбезпеці
Александр Турчинов
Фото: Макс Требухов

Секретар Ради національної безпеки Олександр Турчинов вважає, що міцна повноцінна сім'я сьогодні стає одним із найважливіших чинників національної безпеки, від якого залежить виживання і майбутнє України.

Про це він заявив на засіданні IV Всеукраїнського форуму сім'ї, повідомляють на сайті РНБО.

Турчинов підкреслив, що Росія вже п'ять років веде проти України жорстоку, виснажливу війну.

"За п'ять років війна забрала життя 13 тис. українців, близько трьох тисяч із них - військовослужбовці. Це страшні цифри, але не вони визначають небезпечну демографічну кризу в нашій країні. Так, у 2018 році в Україні народилося 335 тис. немовлят, а пішли з життя - 587 тис. осіб. Тобто за рік українців стало менше на 252 тис. І ця чорна тенденція щорічно тільки погіршується", - зазначив секретар РНБО.

Він додав, що, згідно зі статистикою, в 2018 році народжуваність в Україні впала на 7% порівняно з минулим роком, а "кількість перерваних вагітностей тільки в офіційних медичних установах щорічно становить понад 100 тис."

У цю статистику Турчинов також додав міграцію - за його словами, "міграційні цунамі вимивають з країни величезні інтелектуальні та трудові резерви".

"У результаті в рейтингах країн із найбільш стрімким скороченням працездатного населення України посіла перше місце, а за показниками старіння - 29-те місце в світі", - зазначив він, наголосивши, що скорочення населення загрожує не просто національній безпеці, а й самому існуванню нашої нації.

На думку Турчинова, одним з інструментів захисту сім'ї та сімейних цінностей може стати створення державної установи, яке буде займатися цими питаннями.

"Розвиток і захист інституту сім'ї повинні стати пріоритетом державної політики і ключовою складовою стратегії національної безпеки України", - сказав секретар РНБО.

Нагадаємо, за рік населення України скоротилося на 233 тисячі осіб, про що свідчать підрахунки Державної служби статистики.

У 2017 році чисельність населення України скоротилася на 198,1 тис. осіб і на 1 січня становила 42 386,4 тис. осіб.

Уряд планував Всеукраїнський перепис населення на 2011 рік. Згодом його було перенесено спочатку на 2012-й, потім на 2013-й, потім на 2014-й, після чого на 2016-й рік. У грудні 2015 року уряд уп'яте переніс проведення Всеукраїнського перепису населення - на 2020 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram