ГоловнаПолітика

Фігурантами справ про незаконне збагачення могли стати 30 нардепів, - Холодницький

З початку роботи НАБУ і САП було відкрито 106 проваджень за статтею про незаконне збагачення.

Фігурантами справ про незаконне збагачення могли стати 30 нардепів, - Холодницький
Назар Холодницкий
Фото: glavred.info

Близько 30 народних депутатів могли стати фігурантами розслідувань щодо незаконного збагачення, але зараз це неможливо, тому що Конституційний суд скасував відповідну статтю Кримінального кодексу.

Про це заявив голова спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, передає "Громадське".

За його словами, за весь період роботи САП і Національного антикорупційного бюро було відкрито 106 проваджень за статтею про незаконне збагачення, 65 проваджень розслідуються, 37 - закрито, а чотири - направлено до суду з обвинувальними актами.

Холодницький зазначив, що не може коментувати рішення КС, але він не погоджується із заявами про те, що стаття про незаконне збагачення позбавляє підозрюваних права на презумпцію невинуватості.

"37 проваджень закрито саме тому, що презумпція невинуватості була застосована прокурорами і детективами. Тому я стверджую: не було ніякої тяжкості доведення на фігурантів справи", - зазначив він.

Нагадаємо, 26 лютого КС скасував статтю про незаконне збагачення в Кримінальному кодексі через некоректне формулювання. У ній під незаконним збагаченням малося на увазі "набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав придбання яких не підтверджена доказами, а так само передача ним таких активів будь-якій іншій особі".

Судді визнали, що в такій редакції стаття про незаконне збагачення не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості (ч. 1-3 ст. 62 Конституції) і конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати покази або пояснення щодо себе, членів сім'ї або близьких родичів (ч. 1 ст. 63 Конституції).

Після цього Порошенко підготував законопроект з іншим формулюванням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram