ГоловнаПолітика

Голова КСУ стурбований негативною реакцією на скасування статті про незаконне збагачення

"Наші рішення не повинні провокувати таке обурення".

Голова КСУ стурбований негативною реакцією на скасування статті про незаконне збагачення
Фото: Макс Требухов

Голова Конституційного Суду Станіслав Шевчук стурбований негативною реакцією громадськості на рішення за статтею 368-2 "Незаконне збагачення" Кримінального кодексу.

"Я стурбований тим, що багато лайливих слів сказано на адресу Конституційного Суду... Наші рішення не повинні провокувати таке обурення", - заявив він на брифінгу в четвер.

Голова суду підкреслює, що КСУ підтримує боротьбу з корупцією, але вважає, що формулювання в законодавстві повинні бути виписані більш коректно. "Більшість людей поки що не розуміють це рішення... Ми вирішили так, це наше рішення, яке треба виконувати", - резюмував він.

Шевчук не вважає це рішення КС "плювком в обличчя громадськості".

Нагадаємо, Конституційний Суд України скасував статтю 368-2 через некоректне формулювання.

У ній під незаконним збагаченням малось на увазі "набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав придбання яких не підтверджена доказами, а так само передача їм таких активів будь-якої іншої особи".

Судді визнали, що в такій редакції стаття про незаконне збагачення не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості (ч.1-3 ст.62 Конституції) і конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї або близьких родичів (ч.1 ст.63 Конституції).

Після цього президент Петро Порошенко підготував законопроект з іншим формулюванням.

Він пропонує прописати, що незаконне збагачення - це "придбання особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі без законних на те підстав і за відсутності ознак зловживання владою або службовим становищем або прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою, а так само передача їм таких активів у будь-який інший спосіб".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram