ГоловнаПолітика

У НАБУ прокоментували скасування статті про незаконне збагачення

"Рішення Конституційного суду - це крок назустріч реваншу старої системи".

У НАБУ прокоментували скасування статті про незаконне збагачення
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро вважає, що позбавлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яке є наслідком рішення Конституційного суду, відкриває чиновникам можливості для зловживань і надає індульгенцію на вчинення ними кримінальних корупційних правопорушень.

"Тепер мільйонні статки, отримані з джерел, законність яких не доведена, в Україні не вважаються кримінальним злочином. Такий крок, на думку Національного бюро, є політично мотивованим і суперечить зобов'язанням України щодо ратифікованої Конвенції ООН проти корупції, домовленостям з Міжнародним валютним фондом і Європейським Союзом", - йдеться в заяві, оприлюдненій прес-службою НАБУ.

У НАБУ переконані, що "страх відповідальності" напередодні початку роботи Вищого антикорупційного суду України, який буде розглядати справи від НАБУ і САП в тому числі і з цієї кваліфікацією, включив своєрідні політичні механізми регуляції.

Вказується, що зараз детективи НАБУ розслідують факти незаконного збагачення на загальну суму понад півмільярда гривень в межах 65 кримінальних проваджень. Серед осіб, походження статків яких викликає питання на предмет законності джерел походження, - чимало суддів, прокурорів, народних депутатів, колишніх і діючих керівників органів державної влади. Рішення КС означає, що всі кримінальні провадження в частині, що стосується незаконного збагачення цих осіб, будуть закриті, як і справи, які вже слухають в суді.

"Йдеться про главу Державної аудиторської служби (звинувачується в незаконному збагаченні майже 10 млн грн), військового прокурора сил АТО (майже 3 млн грн незаконного збагачення), суддю з Луганщини (понад 13 млн грн), міністра інфраструктури (понад 4 млн грн), - повідомляють в НАБУ, підкреслюючи, що відновити розслідування щодо фігурантів всіх 65 кримінальних проваджень, а також підозрюваних і обвинувачених у вже за викритими фактами незаконного збагачення (в разі повернення відповідної статті в КК) буде неможливо, адже закон не має зворотної сили. Тому придбане майно за замовчуванням буде вважатися законним, безвідносно до джерел його походження.

"Переконані, що такий хід подій не відповідає суспільним інтересам і вимогам очищення влади від корупції. Прийняте рішення Конституційного суду - це крок назад в антикорупційній боротьбі України та крок назустріч реваншу старої системи", - резюмують в НАБУ.

Раніше Конституційний суд України опублікував рішення, яким він визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення. У КС стверджують, що стаття була погано виписана.

Президент Петро Порошенко запевнив, що після оприлюднення і аналізу рішення Конституційного суду подасть до парламенту новий законопроект, що передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram