ГоловнаПолітика

У НАТО підтримали Угорщину в "мовній суперечці" з Україною

В Альянсі закликали Україну виконати рекомендації Венеціанської комісії.

У НАТО підтримали Угорщину в "мовній суперечці" з Україною
Заместитель генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер
Фото: nato.int

Організація Північноатлантичного договору (НАТО) висловила солідарність з Угорщиною, яка наполягає на тому, що Україна повинна імплементувати висновки Венеціанської комісії щодо мовних положень закону про освіту.

Про це заявила заступник генерального секретаря НАТО Роуз Гетемюллер під час візиту в Угорщину, повідомляє прес-служба Альянсу.

"Союзники діють солідарно з Угорщиною щодо закону України про освіту. У Брюссельській декларації і в оцінці Річної програми України всі члени Альянсу закликають Україну повністю виконати рекомендації Венеціанської комісії", - сказала вона.

У той самий час Геттемюллер підкреслила важливість зустрічей у форматі комісії "Україна - НАТО", заявивши, що вони є центральною складовою підтримки НАТО територіальної цілісності і суверенітету України і "потужним способом забезпечення того, щоб її уряд продовжував йти шляхом реформ".

Гетемюллер подякувала Угорщині "за підтримку України в конфлікті з Росією, зокрема за реверсні постачання газу, гуманітарну допомогу та лікування поранених солдатів".

Як відомо, Угорщина блокує проведення засідань комісії "Україна-НАТО", заявляючи про нібито порушення прав угорців, які живуть в Україні, через положення закону про освіту, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram