ГоловнаПолітика

Фірма Гладковського отримала 34 млн передоплати в межах таємної угоди, - ЗМІ

На початку лютого держпідприємство "Укроборонсервіс" заплатило автоскладальний завод №2 компанії "Богдан Моторс" 34,4 млн гривень.

Фірма Гладковського отримала 34 млн передоплати в межах таємної угоди, - ЗМІ
Олег Гладковский

На початку лютого державне підприємство "Укроборонсервіс", яке входить у структуру концерну "Укроборонпром", заплатило автоскладальному заводу №2 компанії "Богдан Моторс" 34,4 мільйона гривень за "вироби" на виконання договору з Міноборони.

Про це повідомив голова експертної організації StateWatch Гліб Каневський, передає "Економічна правда".

На порталі використання публічних фінансів сказано, що угоду між ДП "Укроборонсервіс" і заводом "Богдан Моторс" укладено 24 січня. Заплачені кошти є 70-відсотковою передоплатою. Тобто загалом "Богдан" отримає від оборонного підприємства за цим контрактом 49,2 млн гривень.

Що саме купує "Укроборонсервіс", не вказано.

Контракт між Міноборони і "Укроборонсервісом" уклали наприкінці 2018 року. На порталі державних закупівель Prozorro таких угод немає.

"Те, що бюджетний договір відсутній на Prozorro, свідчить про постачання техніки в рамках секретного державного замовлення", - вважає Каневський.

Автоскладальний завод №2 компанії "Богдан Моторс" відомий як виробник скандальних санітарних автомобілів "Богдан 2251", які також за таємним державним оборонним замовленням постачають Міноборони. Власником корпорації є перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, який відповідає за оборонно-промисловий комплекс, відомий як давній бізнес-партнер президента Петра Порошенка. Чиновник не раз заявляв, що не може впливати на рішення Міноборони. Крім того, Гладковський зазначає, що у 2014 році вийшов з управління всіма підприємствами, що входять у структуру корпорації "Богдан".

За інформацією журналістів "Bihus.info", син Гладковського, якому на той момент було 22 роки, разом з партнерами організував приблизно 2015 року постачання контрабандних російських деталей для військової техніки. При цьому, державні оборонні підприємства переплачували за товар в 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво концерну "Укроборонпром" знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду.

Нагадаємо, 25 лютого вийшло розслідування того, як державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їхньої якості не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування ґрунтується на листуванні, яку злило редакції анонімне джерело 2018 року. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів. Син Гладковського Ігор назвав це розслідування фейком, "Укроборонпром" - маніпуляцією і диверсією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram