ГоловнаПолітика

Екс-голову Генштабу ЗСУ Заману затримано за держзраду (оновлено)

Військова прокуратура звинуватила генерала в розвалі армії.

Фото: Lb.ua

Екс-голову Генерального штабу Збройних Сил України Володимира Заману затримано за підозрою в державній зраді.

Про це повідомляє УНН з посиланням на джерела в силових структурах.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос на брифінгу в понеділок підтвердив затримання Замани.

Фото: Lb.ua

"Генерал-полковник Замана, колишній начальник Генерального штабу, підозрюється в скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.111 ККУ - державна зрада в редакції від 2001 року. У 2015 році редакція цієї статті була замінена на тяжчу", - заявив прокурор.

Фото: Lb.ua

Матіос заявив, що на 31 грудня 2012 року чисельність Збройних Сил України мала становити 179 тисяч осіб, у тому числі безпосередньо солдатів - 131 тисяча. Однак за особистими директивами Замани цю кількість було знижено на 4646 осіб. "Усупереч прямій нормі закону про граничну чисельність Збройних Сил України, начальник Генерального штабу скоїв дії зі зниження майже на 5 тисяч боєздатних військовослужбовців", - заявив прокурор.

Під час керівництва Замани було розформовано низку зенітно-ракетних підрозділів, авіаційних військових частин, а ще одну бригаду була знижено до ескадрильї. "Розформування цих військових частин і підрозділів фактично позбавило протиповітряної оборони всю нашу державу", - заявив Матіос.

Крім того, Замана підписав директиву, згідно з якою з 1 вересня 2012 року в оперативне командування ВМСУ увійшло управління тактичної групи "Крим" з підлеглими частинами, в тому числі 204-та бригада тактичної авіації. За версією слідства, рішення Замани сприяло захопленню Криму Росією у 2014 році.

Того ж 2012 року Замана погодив акт, згідно з яким 588 одиниць військового майна (в основному комплекси протиракетної оборони і ракети) підпадали під розбирання й утилізацію.

Такі дії Замана продовжував і у 2013 році. "У 2013 році за директивами Замани скоротили 3205 працівників військових комісаріатів, ліквідували паперовий облік військовослужбовців запасу за військово-обліковими спеціальностями з введенням так званого електронного обліку. Станом на початок військових дій і анексії Криму у військкоматах України не було ні паперового, ні електронного обліку", - навів як приклад Матіос.

Дії Замани 2013 року призвели до скорочення 17 тис. осіб, у тому числі 14 тис. військовослужбовців, розформування 70 військових частин і об'єднань.

Військовий прокурор підкреслив, що Замана міг знати про майбутню російську агресію, але в січні-лютому 2014 року не зробив нічого, щоб підготувати Збройні Сили України до оборони.

Оновлення 15:30. У Печерському суді розпочалося засідання щодо обрання запобіжного заходу Володимиру Замані. Адвокати Замани клопотали про перерву в засіданні для ознайомлення з матеріалами справи. Суддя задовольнив клопотання і оголосив перерву до 19:00.

Фото: Lb.ua

Нагадаємо, Володимир Замана займав посаду керівника Генштабу ЗСУ з лютого 2012 року по 19 лютого 2014 року.

З 22 лютого по червень 2014 року він також був уповноваженим Верховної Ради з контролю за діяльністю Міноборони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram