ГоловнаПолітика

Україна конфіскувала ще 1,5 млрд гривень оточення Януковича (оновлено)

Гроші стягнули з рахунків кіпрських компаній Erosaria і Aldoza Investments.

22 лютого в державний бюджет було перераховано 1,5 млрд гривень, які в порядку спецконфіскації відібрали в оточення колишнього президента Віктора Януковича.

Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган, виклавши в фейсбуці платіжні квитанції.

Фото: facebook.com/LarysaSargan

Фото: facebook.com/LarysaSargan

Уперше про ці гроші розповів генпрокурор Юрій Луценко 15 лютого.

Секретар комітету Верховної Ради з нацбезпеки і оборони Іван Винник 20 лютого повідомив, що гроші розміщувалися на рахунках Укргазбанку. "Сьогодні нам стало відомо, що 1,5 млрд грн "Укргазбанку" - це рішення суду про спецконфіскацію, будуть перераховані до держбюджету. Вони підуть на розвиток армії", - сказав він.

За його словами, гроші повинні розподілити на засіданні Верховної Ради.

Оновлення. Прес-служба Міністерства юстиції уточнила, що виконавча служба стягнула гроші з компаній Erosaria LTD і Aldoza Investments Limited.

В рамках кримінальних проваджень здійснено примусове вилучення у власність держави облігацій внутрішньої державної позики на суму 271,2 млн гривень у Erosaria LTD та на суму 1,2 млрд гривень у Aldoza Investments Limited.

Всі облігації, за якими ухвалено судові рішення, були випущені за часів правління президента Віктора Януковича.

Обидві компанії вже фігурували в одній з попередніх спецконфіскацій.

Нагадаємо, в березні 2017 року за рішенням Краматорського райсуду Донецької області були конфісковані близько 1,5 млрд доларів. Гроші були конфісковані в рамках вироку екс-директору компанії "Газ України-2020" Сергія Курченка Сергію Кашкіну.

У вересні 2017 року набуло чинності рішення Соснівського райсуду м. Черкаси про ще одну спецконфіскацію - на суму 200 млн доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram