ГоловнаПолітика

Нардеп Єфімов купив "вертолітний майданчик Януковича" і оформив його на маму

Нардеп має намір передати КВЦ "Парковий" в управління міжнародної компанії.

Нардеп Єфімов купив "вертолітний майданчик Януковича" і оформив його на маму
Фото: Макс Трубухов

Депутат Верховної Ради Максим Єфімов підтвердив, що його оточення купило фірму, що володіє конгресово-виставковим центром "Парковий" в Києві.

Про це депутат повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Інтересу до цього об'єкта я не приховував і вивчав його інвестиційну привабливість. Вважаю, що "Парковий" цілком може претендувати на статус всеукраїнського культурного хабу європейського рівня... Після рішення суду про скасування арешту майна комплексу новий інвестор фактично отримує відкриті можливості для управління і розвитку КВЦ", - написав він.

За словами Єфімова, формальним власником об'єкта виступає мати депутата.

"Як людина, яка хоче вкладати і в імідж, і в економіку своєї країни, я вважаю цей проект цікавим і перспективним. У той самий час як народний депутат я не маю права займатися комерційною діяльністю і, природно, не буду цього робити. Бенефіціаром цього бізнесу виступила моя мама Любов Єфімова", - зазначив депутат.

Нардеп має намір передати об'єкт в управління міжнародної компанії і найближчим часом представити концепцію його розвитку.

Нагадаємо, вертолітний майданчик в Києві був відкритий 6 червня 2012 року. Він розташований за кількасот метрів від Верховної Ради. Його мав використовувати тодішній президент Віктор Янукович, щоб добиратися з Межигір'я, але він так і не зробив жодного польоту.

Влітку 2016 року генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що об'єкт будували на гроші від незаконного відшкодування ПДВ.

Кримінальне провадження про будівництво вертолітного майданчика розслідується за сімома статтями Кримінального кодексу: ч. 5 ст. 191 (крадіжка), ч. 5 ст. 298 (пошкодження об'єктів культурної спадщини), ст. 356 (самоправство), ч. 1 ст. 358 (підробка документів), ч.2 ст. 364 (зловживання владою), ч. 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями посадовими особами юрособи приватного права), ч. 3 ст. 368-4 (підкуп особи, яка надає публічні послуги).

Одним з підозрюваних у рамках цієї справи є колишній мер Києва Леонід Черновецький.

Майно "Паркового" арештовано і передано Національному агентству з питань повернення корупційних активів (АРМА). У жовтні 2018 року АРМА віддало майданчик в управління комунальному підприємству "Центр організації дорожнього руху".

6 лютого Голосіївський райсуд Києва зобов'язав Нацагентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА), повернути КВЦ "Парковий" юридичному власнику - ТОВ "Амадеус Ко". Прокуратура Києва готує нове клопотання про передачу КВЦ "Парковий" в управління АРМА.

Раніше АРМА за підсумками тендеру передало управління активами КВЦ "Парковий" КП "Центр організації дорожнього руху", але 24 січня 2019 року Господарський суд Києва постановив заборонити КП здійснювати управління КВЦ "Парковий".

З 6 лютого власником компанії є Любов Борисівна Єфімова, яка проживає у Флориді.

Нагадаємо, влітку 2018 року Єфімов підтвердив інформацію про те, що він купує енергогенеруючу компанію "Донбасенерго".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram