ГоловнаПолітика

Центральний сервер ЦВК досить обмежений у доступі ззовні, - Сліпачук

Однією із загроз голова ЦВК назвала дискредитацію комісії шляхом поширення неправдивої інформації.

Центральний сервер ЦВК досить обмежений у доступі ззовні, - Сліпачук
Фото: Макс Левин

Центральний сервер ЦВК функціонує в закритому режимі. Про це заявила голова ЦВК Тетяна Сліпачук в інтерв'ю LB.ua.

"Я серйозно покладаюся на думку фахівців ЦВК, які обслуговують роботу центрального сервера і реєстру виборців, а також на експертну оцінку Держспецзв'язку та СБУ, які додатково несуть відповідальність за систему безпеки, в тому числі серверів. Під їхньою егідою ще попередній склад комісії включив у список трастового фонду НАТО, який мав забезпечити закупівлю, досить великий перелік сучасного обладнання, сенсори якого реагують, у тому числі, на спроби хакерських атак, на будь-які факти проникнення в систему. Поставлене обладнання відповідає стандарту, який використовують у виборчих комісіях у світі", - сказала вона.

"Центральний сервер досить обмежений у доступі ззовні. Він функціонує в закритому режимі", - додала Сліпачук.

Голова ЦВК перерахувала кілька загроз перед виборами: "Я не говорила б тільки про кіберзагрози. Подивіться, скільки громадських організацій зареєструвалися як спостерігачі. Майже 140. Хто вони? Навіщо вони зареєструвалися саме для участі у виборах? Чого очікувати від їхніх представників? Закон не дає права ЦВК відмовити комусь із таких організацій.

Наступною загрозою я назвала б дискредитацію ЦВК, яка відбувається шляхом поширення неправдивої інформації. Випереджаючи свою поразку, (деякі кандидати - LB.ua) починають тиснути на сформовану історично недовіру до виборів. Я дозволю собі сказати, що в таких випадках буду вживати всіх заходів, щоб цього не допустити".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram