ГоловнаПолітика

Україна показала недостатній прогрес у виконанні Угоди про асоціацію з ЄС, - Мінгареллі

Прогрес виконання УА з ЄС становить 52%.

Україна показала недостатній прогрес у виконанні Угоди про асоціацію з ЄС, - Мінгареллі
Хьюг Мингарелли
Фото: EPA/UPG

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Х'юг Мінгареллі вважає, що Україна показала недостатній прогрес у виконанні Угоди про асоціацію з ЄС у сфері освіти, інфраструктури та охорони навколишнього середовища через недостатню організаційну спроможність центральних органів виконавчої влади та відсутність політичної волі.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відзначають, що найменшого прогресу досягнуто в таких сферах: освіта (13%), транспорт, транспортна інфраструктура, поштові та кур'єрські послуги (15%), державні закупівлі (16%), охорона навколишнього природного середовища та цивільний захист (22%).

Крім того, за низкою напрямків, зокрема інтелектуальна власність, оподаткування, управління державними фінансами, гуманітарна політика, захист прав споживачів, громадянське здоров'я, фінансова співпраця і боротьба з шахрайством, відсутні зафіксовані на 2018 рік зобов'язання.

"Є сектори, де прогрес був вкрай обмеженим і розчаровує, - це податки, транспорт, митний контроль, інтелектуальна власність", - зазначив Мінгареллі.

Разом з тим, за його словами, прогрес виконання Угоди про асоціацію з ЄС становить 52%.

Нагадаємо, Угода про асоціацію України і ЄС набула чинності в повному обсязі з 1 вересня 2017 року. З 2014 року УА діяла в тимчасовому режимі.

Україна в рамках імплементації УА повинна, зокрема, зменшити тарифні та технічні бар'єри в торгівлі товарами, відкрити доступ до ринків послуг і державних закупівель, наблизити законодавство до права ЄС.

У 2017 році Україна виконала лише 41% від запланованого з імплементації УА з ЄС. У лютому 2018 року Мінгареллі заявляв, що за чотири роки українська влада зробила значні кроки для модернізації країни і назвав ідіотами тих, хто не помічає реформ в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram