ГоловнаПолітика

Прокуратура відкрила справу за фактом тиску на священиків, які перейшли в ПЦУ в Житомирській області

Порушення права громадян на віросповідання є неприпустимим.

Прокуратура відкрила справу за фактом тиску на священиків, які перейшли в ПЦУ в Житомирській області
Фото: Макс Требухов

У Житомирі розпочато розслідування за фактом чинення тиску на священиків Православної церкви України.

Про це повідомив прес-секретар Генеральної прокуратури Андрій Лисенко.

"У понеділок, 11 лютого 2019 року, Житомирська місцева прокуратура внесла дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань)", - йдеться в повідомленні.

Як встановлено з публікацій у засобах масової інформації, священикам, які перейшли до Православної церкви України, від представників УПЦ Московського патріархату надходять смс-повідомлення з погрозами і закликами до покаяння тощо. Так, порушується право громадян на віросповідання, що є неприпустимим, наголосив Лисенко.

"Зараз у кримінальному провадженні проводяться необхідні слідчі дії, перевіряються оприлюднені в пресі факти, встановлюється безпосередня причетність осіб до скоєння кримінального злочину", - додав він.

Нагадаємо, в Житомирській єпархії ПЦУ заявили, що на священиків, які перейшли в ПЦУ, чиниться тиск ієрархом Російської церкви в Україні митрополитом Овруцьким і Коростенським Віссаріоном. Він розсилає духовенству смс-повідомлення з погрозами і закликами до покаяння.

В єпархії повідомили, що, крім зазначених дій, митрополит Віссаріон також попереджає, що у громади, які перейшли в ПЦУ, прибуватимуть російські священики і люди, які "можуть допомогти покаятися".

Нагадаємо, у Житомирській області до ПЦУ приєдналися вже понад 20 парафій. Раніше в СБУ заявили, що спецслужби РФ шукають охочих підпалювати храми УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram