ГоловнаПолітика

СБУ заблокує новий список сайтів, що загрожують національній безпеці

Частина ресурсів може впливати на об'єкти інфраструктури, інші займаються вливанням фейків в інформаційний простір.

СБУ заблокує новий список сайтів, що загрожують національній безпеці
Фото: Телеканал 360

Служба безпеки України повідомила про підготовку блокування низки сайтів, пов'язаних зі спробами втручання в українські вибори. Ідеться про сайти, зміст яких загрожує національній безпеці, повідомив начальник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Климчук.

"Наявна у Служби безпеки інформація свідчить про те, що основний ухил російські спецслужби робитимуть на гібридну агресію: кібератаки, атаки на кібернетичний простір і об'єкти критичної інфраструктури. А також другий вектор - інформаційні впливи, фейкові новини й атаки на інформаційний простір", - цитує Климчука "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що у СБУ є інформація, що спецслужби РФ готують потужні кібератаки перед виборами в Україні та під час самих виборів. "Атаки можуть відбуватися не тільки на електронні системи безпосередньо Центральної виборчої комісії, а й на будь-які об'єкти критичної інфраструктури, як-от транспорт, зв'язок, фінанси й енергетика", - додав Климчук.

Представник СБУ підкреслив, що Україна зможе ефективно реагувати на такі кіберзагрози.

"За останній рік було заблоковано близько 2 тис. фейкових акаунтів у соцмережах, було подано для санкцій близько 200 інтернет-сайтів, які пропагували російську ідеологію. Цьогоріч буде також заблоковано ще 100 сайтів рішенням РНБО, яке найближчим часом буде введено указом президента", - додав Климчук.

Чиновник зазначив, що останнім часом СБУ фіксує групи інтернет-агітаторів, які співпрацюють з російськими кураторами й отримують від них грошову винагороду і завдання для дискредитації виборчого процесу.

Нагадаємо, в травні 2017 року президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО, згідно з яким було розширено список фізичних і юридичних осіб РФ, стосовно яких введено санкції. До розширеного списку увійшли 1228 фізичних і 468 юридичних осіб. Зокрема, в Україні заборонено доступ до соцмереж "ВКонтакте" і "Одноклассники", а також до Mail.ru і "Яндекса".

Група депутатів Верховної Ради звернулася з конституційним поданням у Конституційний Суд про визнання окремих положень цього указу Президента неконституційними. 14 червня 2017 року Вищий адміністративний суд визнав законним указ Президента Петра Порошенка про заборону російських соціальних мереж та інтернет-ресурсів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram