ГоловнаПолітика

У Придністров'ї заявили про бажання відкрити представництво в Києві

Україна не визнає Придністров'я, як і всі держави-члени ООН

У Придністров'ї заявили про бажання відкрити представництво в Києві
Фото: EPA/UPG

Глава Придністров'я Вадим Красносельський заявив про бажання відкрити представництва невизнаної республіки в Брюсселі та Києві.

"Глава Придністровської держави поставив завдання міністерству закордонних справ щодо відкриття офіційних представництв Придністров'я в Києві і Брюсселі", - цитує прес-служба "МЗС" слова Красносельського.

При цьому основне завдання "МЗС "Придністров'я - "практичне втілення національної ідеї Придністров'я, що полягає в зміцненні незалежності республіки, прагненні до міжнародного визнання і реалізації підсумків референдуму 2006 року".

В кінці січня в Москві відкрилося представництво Придністров'я.

Україна не визнає Придністров'я, як і всі держави-члени ООН. Незалежність Придністров'я визнали тільки три території - частково визнані Південна Осетія і Абхазія, а також невизнаний Нагірний Карабах.

Нагадаємо, переважно російськомовний регіон Придністров'я в 1992 році односторонньо проголосив "незалежність" від решти Молдови. Регіон має істотну підтримку Росії - політичну, економічну і військову. Після нетривалої війни 1992 року, в якій загинуло близько 1200 чоловік, Кишинів остаточно втратив контроль над регіоном. На боці сепаратистів тоді взяли участь окремі бійці, цілі підрозділи і частини російської армії зі своїм озброєнням і бойовою технікою.

У 1992 році за двостороннім російсько-молдавською угодою на адмінкордоні між Придністров'ям і рештою Молдови була розпочата миротворча операція за участю російських і молдавських військ, а також збройних формувань.

Міжнародні переговори щодо врегулювання придністровської проблеми відбуваються в форматі 5+2 (Молдова, Придністров'я, Росія, Україна і ОБСЄ плюс спостерігачі від США і ЄС). На території невизнаного Придністров'я розквартирована Оперативна група російських військ (близько 1400 військовослужбовців), а на військових складах села Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів.

22 червня 2018 року Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію, в якій міститься заклик вивести іноземні війська з території Молдови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram